Sastanak ministara obrana NATO-a u Istanbulu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/istanbul_05022010_1_v.jpg

Operacije ISAF u Afganistanu te KFOR na Kosovu, prioritizacija obrambenih resursa i obrambena transformacija Saveza bile su glavne teme neformalnog sastanka ministara obrana NATO-a koji je održan 4. i 5. veljače 2010. godine u Istanbulu na kojem je hrvatsko izaslanstvo predvodio ministar obrane Branko Vukelić.

 


Raskorak između predviđenih resursa i planiranih investicija zahtjevao je raspravu o određivanju prioriteta Saveza, a istodobno se raspravljalo i o obrambenoj transformaciji Saveza.

Operacija KFOR u kojoj sudjeluju pripadnici OS RH ocijenjena je općenito kao „uspješna priča“ te je istaknuto kako će se daljnje smanjivanje snaga NATO-a na Kosovu nastaviti postupno kroz jasno precizirane faze a uvažavajući procjene s terena.

Saveznici su također raspravljali o postignutom napretku i predstojećim aktivnostima u 2010. godini u operaciji ISAF u kojoj Hrvatska sudjeluje s 300 pripadnika OS RH, zatim o implementaciji strategije generala McCrystala kao i pitanju tranzicije odgovornosti na afganistanske vlasti, a slijedom zaključaka londonske konferencije održane krajem siječnja 2010. godine.

U hrvatskom izaslanstvu uz ministra obrane Branka Vukelića bili su i veleposlanik RH pri NATO-u Igor Pokaz, vojni predstavnik RH pri NATO-u general bojnik Drago Lovrić, državni tajnik Pjer Šimunović, načelnik Službe za odnose s javnošću i informiranje Goran Grošinić te načelnik Službe za NATO i PfP Zoran Drča.

Više o neformalnom sastanku ministara obrane možete saznati na službenim stranicama NATO-a.

 

 

 

 

    Sastanak ministara obrane NATO-a u Istambulu

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sastanak-ministara-obrane-nato-a-u-istambulu/istanbul_05022010_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sastanak-ministara-obrane-nato-a-u-istambulu/istanbul_05022010_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sastanak-ministara-obrane-nato-a-u-istambulu/istanbul_05022010_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sastanak-ministara-obrane-nato-a-u-istambulu/istanbul_05022010_4.jpg


Priopćenja