Sastanak direktora za obrambenu politiku Jugoistočne Europe-WBDPD

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/JFK_7211_v.jpg
Foto: MORH/ J. Kopi

U sklopu Sveobuhvatnog regionalnog sastanka ministara obrane jugoistočne Europe, koji se 21. i 22. listopada 2015. održava u Dubrovniku, prvog dana održan je sastanak direktora za obrambenu politiku Jugoistočne Europe ( Western Balkans Defence Policy Directors  - WBDPD).

Pomoćnik ministra obrane Zoran Drča ispred Hrvatske kao zemlje domaćina poželio je dobrodošlicu predstavnicima zemalja sudionica te sastanak otvorio dotaknuvši se svih događanja na ovogodišnjem CRM-u. Naime, Sveobuhvatni regionalni sastanak ministara obrane zemalja Jugoistočne Europe (Comprehensive Regional Ministerial - CRM) obuhvaća susrete ministara obrane i dužnosnika za obrambenu politiku triju regionalnih inicijativa, a to su Američko –jadranska povelja (A-5), Forum ministara obrane zemalja jugoistočne Europe (SEDM) te ovaj sastanak direktora za obrambenu politiku JI Europe (WBDPD).

Na sastanku WBDPD-a sudjelovali su, uz Hrvatsku kao domaćina, predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.  Na ovogodišnjem sastanku naglasak je stavljen na aktualne promjene europskog strateškog okružja, kao i na utjecaj tih promjena na regionalnu sigurnosnu i obrambenu suradnju te je potaknuto pitanje u kojem smjeru i obliku će se nastaviti suradnja u sklopu ove inicijative.

Pomoćnik ministra obrane Zoran Drča na samom početku sastanka istaknuo je kako trenutni sigurnosni izazovi na istoku Europe i Bliskom Istoku imaju značajne izravne, ali i neizravne implikacije na jugoistočnu Europu. „Brojne prijetnje poput radikalizma, stranih boraca, ali i posljedice kriza i sukoba u Siriji i Iraku poput izbjegličke krize zahtijevaju zajednički pristup i učinkovitiju regionalnu suradnju. Samo koordiniranom suradnjom možemo osigurati kvalitetan odgovor na nove izazove koji značajno utječu na stabilnost Jugoistočne Europe“, naglasio je Drča. Pomoćnik ministra rekao je kako su dosadašnje zajedničko sudjelovanje u međunarodnim mirovnim operacijama, posebice u Afganistanu, i doprinos međunarodnoj sigurnosti najbolji dokaz da je regionalna suradnja ostvariva i u izazovnim uvjetima. Iz tog je razloga izrazio potporu nastavku suradnje u ovom formatu jer u njemu sudjeluju sve zemlje Zapadnog Balkana, članice euratlantskih integracija kao i zemlje aspirantice, a tom prigodom posebno je istaknuo hrvatsku potporu politici proširenja euroatlantskih integracija i izrazio potporu zemljama koje teže članstvu u EU-u i NATO-u. 

Predstavnici svih zemalja složili su se da je sastanak WBDPD dobra platforma  za raspravu o novim prijetnjama i izazovima, sagledavanju situacije u regiji i šire te za iznošenje prijedloga i ideja u područjima u kojima su moguća zajednička djelovanja bilo kroz misije, operacije, razmjenu iskustva, informacija, obuku i tome slično. Neki od prijedloga za potencijalnu suradnju izneseni su već na ovom sastanku, a o njima će se raspravljati na budućim susretima.

Na kraju sastanka zaključeno je kako regionalna suradnja direktora za obrambenu politiku predstavlja prikladan format za razmjenu iskustava vezanih za reformu obrambenih sustava, izgradnju vojnih sposobnosti te jačanja interoperabilnosti, čime se u konačnici podupiru i euroatlantski integracijski procesi.

Predstavnici svih zemalja na sastanku su izrazili slična stajališta oko aktualnih sigurnosnih izazova u regiji i šire, te izrazili snažnu želju za nastavkom i jačanjem regionalne suradnje jer je ona nužna za održavanje mira, sigurnosti i stabilnosti.

WBDPD je forum uspostavljen 2007. godine kroz koji direktori za obrambenu politiku jugoistočne Europe razmjenjuju mišljenja, iskustva i informacije o provedbi obrambenih reformi, sudjelovanju u međunarodnim misijama i operacijama te mjerama produbljivanja i podizanja učinkovitosti regionalne suradnje.



Priopćenja