Saborski Odbor za obranu u MORH-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/saborski_odbor_31032009_v.jpg

U radnom posjetu Ministarstvu obrane RH danas, 31. ožujka, boravilo je izaslanstvo Odbora za obranu Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Odbora Borisom Špremom. Sastanku su nazočili državni tajnik Pjer Šimunović, načelnik GS OS RH general zbora Josip Lucić, zamjenik načelnika GS OS RH za operacije kontraadmiral Zdenko Simičić, zapovjednik HKoV-a general pukovnik Mladen Kruljac, načelnik Uprave za planiranje GS OS RH brigadni general Dragutin Repinc, te ostali predstavnici MORH-a i OSRH.

Načelnik GS OS RH general zbora Josip Lucić u svom je izlaganju podsjetio na osnivanje i mirnodopski preustroj Oružanih snaga te na koncept kolektivne obrane RH, istaknuvši kako je kroz strateške dokumente obrane, Hrvatska prešla s individualnog na sustav kolektivne obrane što je dovelo do brojčanog smanjenja OS RH s 45 na 20 tisuća, teritorijalne reorganizacije OS RH i kategorizacije vojne infrastrukture na perspektivnu i neperspektivnu. „Dosadašnji dio reformi možemo nazvati kvantitativnima, a slijede kvalitativne poput školovanja i obuke", rekao je general Lucić. Predsjednik Odbora Boris Šprem pohvalio je rad i reforme koje su provele Oružane snage RH tijekom posljednjih sedam godina. Govorio je i o skorom ulasku Hrvatske u NATO te je naglasio kako Oružane snage moraju usmjeriti svoje napore na nastavak uključivanja u NATO-ov sustav obrambenog planiranja. Dodao je da Odbor i nadalje želi aktivno sudjelovati u radu Oružanih snaga te provoditi civilni nadzor, zbog čega će uskoro posjetiti sva tri roda Hrvatske vojske.
Saborski Odbor za obranu danas je jednoglasno usvojio prijedlog o sudjelovanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u mirovnoj misiji Europske unije ustanovljenoj zbog borbe protiv piratstva uz obale Somalije. Riječ je o operaciji pod nazivom "EU NAVFOR Somalia - ATALANTA" u koju bi Hrvatska trebala poslati časnike ili dočasnike Hrvatske ratne mornarice. Odluku o slanju hrvatskih vojnika u tu misiju donijet će Hrvatski sabor.

U sklopu radnog posjeta, predstavnici Odbora obišli su Zapovjedno operativno središte gdje su uspostavili vezu sa zapovjedništvom HRVCON-a u misiji ISAF.



Priopćenja