Reorganizacija vojnodiplomatske mreže

U Ministarstvu obrane, tijekom 2012. godine započet će se s primjenom novog pristupa u organizaciji vojnodiplomatske mreže u inozemstvu.


Planirani proces reorganizacije vojnodiplomatske mreže uvažava vanjskopolitičke okolnosti, kao što je članstvo u NATO savezu te završetak pregovora i skorašnje punopravno članstvo u EU što stvara pretpostavke za prilagodbe koje uvažavaju realne potrebe obrambenog sustava. U sklopu predstojeće reorganizacije zatvorit će se neka od postojećih vojnodiplomatskih predstavništava te će se istovremeno uspostaviti učinkovitiji oblik vojnodiplomatskih odnosa. Pri tome zatvaranje pojedinih vojnodiplomatskih predstavništava provodi se u koordinaciji sa bilateralnim partnerima te pri tome neće utjecati na kvalitetu i sadržajnost bilateralnih odnosa s tim zemljama.

Kroz model imenovanja vojnih izaslanika sa sjedištem u Zagrebu, koji bi pokrivali pojedine zemlje, namjera je održati dinamičan, učinkovit i fleksibilan, a iznad svega racionalan sustav u obrambenim bilateralnim odnosima. U tom kontekstu poseban naglasak će se stavljati i na mogućnost pokrivanja zemalja s potencijalom za proširenje i jačanje vojno-industrijske suradnje što uključuje i otvara nove mogućnosti hrvatskoj vojnoj industriji.

Planirana reorganizacija vojnodiplomatske mreže poklapa se sa završetkom redovnog mandata jedanaestorice vojnih izaslanika RH čime se pojednostavljuje i dodatno racionalizira cijeli postupak.

Do kraja ove godine reorganizacijom vojnodiplomatske mreže ostvarit će se proračunske uštede.



Priopćenja