Regionalna konferencija u Makedoniji

Važnost integracije u NATO u jugoistočnoj Europi, razvoj zajedničke transatlantske vizije i budućnost regije teme su regionalne konferencije "NATO integracija u jugoistočnoj Europi - razvoj zajedničke transatlantske vizije i buduća perspektiva", koja se održava u Bitoli, Republika Makedonija, od 31. svibnja do 1. lipnja 2010. godine, a koju uz domaćina, makedonsko Ministarstvo obrane, suorganizira Regionalno središte za sigurnosnu suradnju RACVIAC.


Tijekom konferencije zaključeno je kako integracija regije kao cjeline u NATO doprinosi sigurnosnoj i
gospodarskoj stabilnosti.

Pored domaćina konferencije, makedonskog ministra obrane Zorana Konjanovskog na njoj sudjeluju i ministri obrane Albanije, Arben Imami, Hrvatske Branko Vukelić, Slovenije, Ljubica Jelušič i Turske Vecdi Gonul kao i zamjenici ministara obrane Bosne i Hercegovine i Crne Gore, državni tajnik za obranu Republike Srbije, predstavnici Regionalnog središta za sigurnosnu suradnju RACVIAC, izaslanstva iz preko 11 zemalja u regiji i izvan nje, predstavnici iz Bruxellesa i NATO-zapovjedništva u Napulju te ostali.

Regionalna konferencija u Bitoli novi je doprinos jačanju stabilnosti, sigurnosti i promicanju nacionalnih, regionalnih i međunarodnih pitanja sigurnosti, potvrđujući se kao mjesto promicanja dijaloga i suradnje u obrani među zemljama u regiji, te je jedan od načina pružanja jasnih euroatlantskih perspektiva.
U sklopu konferencije održano je i niz bilateralnih sastanaka koji su bili prigoda za  produbljivanje dijaloga i bilateralnih odnosa.

Na zajedničkoj konferenciji za medije istaknuta je važnost izgradnje  dugoročnog mira, stabilnosti i prosperiteta regije.



Priopćenja