Reagiranje na članak objavljen na portalu www.index.hr

U tekstu novinara Ilka Ćimića "Krstičević odvukao 16,000 MORH-ovaca u privatno Croatia Osiguranje, ponudili 20 lipa manje od HZZO-a" objavljenom na internet portalu www.index.hr u četvrtak, 19. siječnja 2017. godine, iznesene su netočne tvrdnje kojima se nanosi šteta ugledu i časti potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića i Ministarstva obrane RH.

Naime, činjenica je, a kako i sam novinar citira Ministarstvo obrane koje je u svom odgovoru na njegov upit i navelo, da je za usluge ugovaranja dopunskog zdravstvenog osiguranja pripadnika Oružanih snaga RH u 2017. godini, postupak još uvijek u tijeku, odnosno da još uvijek nije donesena odluka kakva se navodi u tekstu.
Također, naslovom se insinuira kako je ministar obrane imao utjecaj na ovaj postupak što nije točno.

Činjenica je da ministar obrane ne dodjeljuje i ne može nikom dodijeliti posao, već se ugovor sklapa isključivo temeljem rezultata tržišnog i transparentnog nadmetanja, a sve sukladno Zakonu o javnoj nabavi, vodeći pri tome računa o učinkovitom trošenju proračunskih sredstava Ministarstva obrane odnosno sredstava poreznih obveznika.

U ovom slučaju ugovaranja dopunskog zdravstvenog osiguranja Ministarstvo obrane u 2015. godini provelo je ograničeni postupak javne nabave za nabavu dopunskog zdravstvenog osiguranja za pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske, s ciljem sklapanja okvirnog sporazuma na razdoblje do 4 godine. Postupak je bio objavljen u Elektroničkom oglasniku javne nabave Narodnih novena, čime je omogućeno sudjelovanje svim zainteresiranim gospodarskim subjektima. U provedenom postupku Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Croatia zdravstveno osiguranje d.d. proglašeni su sposobnim natjecateljima te je s istima sklopljen Okvirni sporazum.

Temeljem sklopljenih okvirnih sporazuma, u MORH-u se za svaku godinu provodi nadmetanje, a godišnji ugovor dobiva ponuditelj koji dostavi ponudu s najpovoljnijim uvjetima, prema kriteriju iz okvirnog sporazuma.

Tako su i temeljem navedenog Okvirnog sporazuma i u skladu s Odlukom o imenovanju stručnog povjerenstva za pripremu i nabavu usluge dopunskog zdravstvenog osiguranja za 2017. godinu, od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Croatia zdravstveno osiguranje d.d. zatražene ponude s cijenom. Ovo nadmetanje još uvijek je u tijeku te za ovu godinu još nije donesena Odluka o odabiru, niti je sklopljen ugovor.

Obje ponude ponuditelja, kao i u svim postupcima, bile su u zatvorenim kuvertama i otvorene su uz nazočnost ovlaštenih predstavnika oba ponuditelja i stručnog povjerenstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH, uz javno čitanje cijena. Na postupak javnog otvaranja ponuda, predstavnici ponuditelja nisu imali primjedbe ni prigovore.

Ovom prilikom također možemo istaknuti kako je u 2015. i 2016. godini temeljem najpovoljnije ponude ugovor potpisan s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.



Priopćenja