Reagiranje MORH-a na prilog središnjeg Dnevnika HRT-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/tn_MORH_208x139-20.jpg

Hrvatska radio televizija, u nedjelju, 21. srpnja 2013., u prilogu središnjeg Dnevnika, pod naslovom „Zabrana za kanadere-ne smiju nad minski sumnjiva područja“, iznijela je nekoliko činjenično nejasnih podataka, koji se odnose na Sporazum Ministarstva obrane RH i Državne uprave za zaštiti i spašavanje o suradnji u gašenju velikih požara otvorenog prostora vojnim zrakoplovima Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Predmetni Sporazum sklopljen je 29. lipnja 2012., i tijekom proteklog razdoblja se apsolutno poštovao, dok su u najavi priloga iznesene netočne informacije kako se Sporazum nije poštovao, čime je javnost dovedena u zabludu.

Naime, temeljem Pravilnika o vojnom letenju (NN 35/12), članak 156., stavak 2., i u skladu sa Zakonom o vatrogastvu (NN 106/99), članak 37., sporno negašenje kanaderima miniranih i minsko sumnjivih područja, regulirano je odredbama članka 4. Sporazuma u kome se, između ostalog, navodi: „Vojnim zrakoplovima nije dopušteno gašenje požara iznad minskih i minsko sumnjivih područja. Na miniranim ili minsko sumnjivim područjima gašenje požara iz zraka provodi se ograničavanjem širenja požara, odnosno, zalijevanjem rubova miniranog ili minski sumnjivog područja.

Nadalje, u članku je određeno i da vojnim zrakoplovom nije dopušteno gašenje požara otvorenog prostora, industrijskih objekata i postrojenja, vozila i plovnih objekata, ako je zbog gorivog materijala i karakteristika požarišta ugrožena sigurnost zrakoplova i posade.“
Kao što je propisano Sporazumom, a u skladu sa Planom intervencija kod velikih požara otvorenog prostora na teritoriju RH (NN 25/01), na terenu se uvijek gase područja koja odredi Operativno vatrogasno zapovjedništvo priobalja, odnosno,  Državna uprava za zaštitu i spašavanje. U skladu sa zahtjevima istih, sve aktivnosti gašenja požara provode se, prvenstveno, na način neupitne sigurnosti svih sudionika provedbe Plana, a bez elemenata, kako se navelo u HRT prilogu, štednje.

Inače, prošle protupožarne sezone, koja je bila jedna od najtežih od osnivanja samostalne Republike Hrvatske, PP eskadrila imala je najveći broj intervencija. Od 15. svibnja do 1. listopada 2012. sudjelovala je u gašenju 329 požara, a u proteklih pet godina sudjelovala je više puta i u gašenju požara susjednih zemalja: Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Grčke, kao  i Izraela.
 Za izniman napor u akcijama gašenja požara tijekom ljetnih mjeseci, čime su doprinijeli sigurnosti imovine i građana Republike Hrvatske i turista koji  ljetuju u Hrvatskoj, pripadnici PPE dobitnici su i posebnog priznanja HTZ i HRT-a, u sklopu akcije "Turistički cvijet-kvaliteta za Hrvatsku 2012“.



Priopćenja