Kotromanović s premijerom i ministricom obrane Crne Gore

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/djukanovic_kotromanovic_17102014_v.jpg
Foto: Vlada Crne Gore

Ministar obrane RH Ante Kotromanović s izaslanstvom, danas se, 17. listopada 2014. godine u Podgorici sastao s ministricom obrane Crne Gore, Milicom Pejanović-Đurišić i premijerom Crne Gore, Milom Đukanovićem, u nastavku Sveobuhvatnog regionalnog sastanka ministara obrane Jugoistočne Europe.

Naglasak sastanka u Ministarstvu obrane Crne Gore bio je na cronogorskom napretku u području euroatlantskih integracija i obvezi Crne Gore za dovršetak započetih reformi u cilju dobivanja pozivnice za članstvo u NATO Savez do kraja 2015. godine. Hrvatska strana je izrazila spremnost za pružanje intenzivnije potpore na svim područjima u procesu pristupanja Crne Gore u NATO i EU.

Razgovaralo se i o nastavku zajedničkog angažmana pripadnika Oružanih snaga  RH i Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama, te o planovima za daljnji angažman u Afganistanu, što se do sada  pokazao kao vrlo dobar način postizanja interoperabilnosti Vojske Crne Gore s članicama NATO Saveza.
Ministar Kotromanović tom je prilikom izjavio da Hrvatska snažno, kao članica NATO-a i EU podupire Crnu Goru na njenom putu u euroatlantske integracije, istaknuvši da poziv Crnoj Gori mora doći 2015. godine, jer svako drugo odlaganje i kolebanje može štetiti interesima i NATO-a, ali i interesima i sigurnosti zemalja u regiji. Također, „ostvarena je odlična suradnja dvaju ministarstava zajedničkim sudjelovanjem u misiji ISAF u Afganistanu“, rekao je ministar Kotromanović.


Ministrica obrane Crne Gore, Milica Pejanović Đurišić istaknula je da se "suradnja između ministarstava obrane Crne Gore i Hrvatske i više nego intenzivirala posebno posljednjih godina, a kruna te suradnje je zajedničko sudjelovanje u misiji ISAF u Afganistanu.“ Naglasila je kako je danas potvrđena spremnost da se u sličnom formatu nastavi zajedničko sudjelovanje i u novoj misiji Resolute support, koja će uslijediti iduće godine. „Zadovoljstvo mi je s hrvatskom stranom razmijeniti mišljenja o narednim koracima oko eurointegracija Crne Gore“ rekla je ministrica, ujedno zahvalivši na otvorenosti i spremnosti Hrvatske na suradnji i podjelu iskustava na tom planu.

Također, na sastanku se razgovaralo o budućoj bilateralnoj suradnji na različitim područjima, od školovanja u vojno-obrazovnim institucijama RH, međugranskoj suradnji Oružanih Snaga RH i Vojske Crne Gore, suradnji u području odgovora na katastrofe, a kao značajan prostor za unaprjeđenje suradnje prepoznati su multinacionalni projekti i inicijative primjerice BRAAD, MATC, ADRION.

Tijekom susreta, dvoje ministara potpisali su Sporazum o školovanju kadeta Crne Gore u RH na studijskim programima Hrvatskog vojnog učilišta, Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje. Ministar Kotromanović pri tom je istaknuo kako je „sustav školovanja izuzetno važan, osobito jer je potencijal malih zemalja upravo u znanju i ljudima, te ulaganjem u sustav školovanja možemo imati još bolje i osposobljenije oružane snage“.
Također, hrvatsko izaslanstvo primio je i crnogorski premijer Milo Đukanović. Na sastanku su potvrđeni dobri odnosi dviju država i spremnost Republike Hrvatske u pružanju pomoći Crnoj Gori u procesu pristupanja NATO savezu i EU.
Ministar Kotromanović osvrnuo se na posljednji NATO summit u Walesu i ocijenio kako smatra da je Crna Gora već tada trebala dobiti poziv za članstvo u NATO, što bi značajno doprinijelo stabilizaciji i unapređenju sigurnosti u regiji, imajući u vidu sigurnosne izazove u svijetu.

Crnogorski premijer Đukanović također je zahvalio Hrvatskoj na potpori koju pruža Crnoj Gori na njenom putu u euroatlantske integracije, te je iskazao spremnost da dvije države zajednički doprinose jačanju i unapređenju suradnje zemalja u regiji.

Tijekom službenog posjeta Crnoj Gori, ministar Kotromanović također se sastao i s ministricom bez portfelja Marijom Vučinović.

    Kotromanović s premijerom i ministricom obrane Crne Gore

    Foto: Vlada Crne Gore

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/razgovori-kotromanovic-dukanovic/crna_gora_17102014_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/razgovori-kotromanovic-dukanovic/crna_gora_17102014_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/razgovori-kotromanovic-dukanovic/crna_gora_17102014_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/razgovori-kotromanovic-dukanovic/crna_gora_17102014_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/razgovori-kotromanovic-dukanovic/crna_gora_17102014_05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/razgovori-kotromanovic-dukanovic/djukanovic_kotromanovic_17102014_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/razgovori-kotromanovic-dukanovic/djukanovic_kotromanovic_17102014_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/razgovori-kotromanovic-dukanovic/crna_gora_17102014_8.jpg


Priopćenja