Prvi časnik HRM-a na dužnosti logističke potpore u sklopu operacije ATALANTA

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/jadric_23072012_v-1.jpg

U međunarodnu operaciju Europske unije "EU NAVFOR SOMALIA -ATALANTA", u sastav njemačkog odreda za potporu i vezu u Džibutiju (Djibouti), u ponedjeljak,  23. srpnja 2012., upućen je prvi časnik Hrvatske ratne mornarice koji će obnašati dužnost logističke potpore u Odredu njemačkih mornaričkih snaga koje sudjeluju u sastavu ove međunarodne operacije, poručnik fregate Tomislav Jadrić.

Osim tehničke potpore brodovima, zadaće ovog Odreda su i pružanje personalne i medicinske pomoći njemačkom vojnom osoblju, potpora lokalnim vlastima i vojnim snagama  Europske unije u Džibutiju i sl.

Poručnik fregate Jadrić rođen je 3. kolovoza 1973. godine u Splitu. Diplomirao je elektrotehniku na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Završio je temeljnu časničku izobrazbu HRM-a, tečaj ciljača – poslužitelja minobacača i temeljni tečaj za padobransku obuku u Središtu za obuku Damir Tomljenović - Gavran, te tečaj za vojne promatrače UN-a. Pripadnik je Oružanih snaga RH od 1991. godine i sudionik Domovinskog rata, a djelatni pripadnik HRM-a je od 2001.

Obnašao je niz dužnosti u Hrvatskoj ratnoj mornarici; bio je instruktor brodske elektrotehnike u učilištu HRM-a i zapovjednik desetine Zapovjedne satnije. Trenutačno je raspoređen na dužnost časnika za održavanje elektroničkih sustava u Pomorskoj bazi Split.

Osim poručnika fregate Jadrića, u operaciji ATALANTA trenutno sudjeluju još 3 časnika HRM-a i to u Zapovjedništvu pomorske operacije EU "ATALANTA" u Nortwoodu u Ujedinjenoj Kraljevini Velike  Britanije i Sjeverne Irske - kapetan korvete Ivica Pavić, na ratnom brodu SR Njemačke - fregati "Sachsen" - natporučnik Pave Amulić, te na francuskom zapovjednom brodu A630 MARNE - poručnik bojnog broda Vjekoslav Periša.

Pripadnici Oružanih snaga RH sudjeluju u međunarodnoj vojnoj operaciji Europske unije "EU NAVFOR SOMALIA – ATALANTA" sukladno Odluci Hrvatskog sabora prema kojoj se u mirovnu operaciju ATALANTA može uputiti do 5 časnika/dočasnika HRM-a. Poručnik fregate Jadrić četrnaesti je po redu časnik HRM-a koji sudjeluje u operaciju Europske unije "ATALANTA".



Priopćenja