Ministar Krstičević u Europskoj agenciji za pomorsku sigurnost

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/07/mo_portugal_11072019_img_20190711_110317-1024x724.jpg

U Portugalu se ministar Krstičević sastao s izvršnom direktoricom Europske agencije za pomorsku sigurnost Majom Markovčić Kostelec

Objava Ministar Krstičević u Europskoj agenciji za pomorsku sigurnost pojavila se prvi puta na MORH.

U sklopu službenog posjeta Portugalu, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević u četvrtak, 11. srpnja 2019. godine posjetio je Europsku agenciju za pomorsku sigurnost (EMSA) sa sjedištem u Lisabonu, gdje se sastao s izvršnom direktoricom EMSA-e Majom Markovčić Kostelec.

Razgovaralo se o intenziviranju suradnje Europske agencije za pomorsku sigurnost s hrvatskim institucijama i budućim aktivnostima. 

Tom prigodom, ministar je u pratnji direktorice Europske agencije za pomorsku sigurnost obišao pomorski operativni centar EMSA-e tijekom kojega je izrazio zadovoljstvo posjetom istaknuvši važnost pomorske sigurnosti. 

 

Foto: MORH

 

“Nužno je da Republika Hrvatska kao pomorska zemlja i članica Europske unije nastavlja s odgovornim pristupom u području pomorske sigurnosti. Činimo sve da Jadran bude čist i odgovorno radimo na suzbijanju onečišćenja. Sigurnost na moru zajednička je obveza Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u suradnji s Hrvatskom ratnom mornaricom i Obalnom stražom”, naglasio je ministar. 

Također, ministar je čestitao izvršnoj direktorici EMSA-a Maji Markovčić Kostelec na imenovanju i istaknuo kako je ovo veliko priznanje za hrvatsku Vladu. 

Maja Markovčić Kostelec upoznala je ministra Krstičevića s radom EMSA-e i izrazila zadovoljstvo susretom istaknuvši kako je EMSA ključna organizacija za pomorsku sigurnost Europe i kako je nužna suradnja država članica EU u cilju osiguranja sveukupne sigurnosti na moru. 

Također, istaknula je kako EMSA u operativnoj uporabi ima 16 brodova, bespilotne letjelice i adekvatnu opremu u cilju sanacije potencijalnih onečišćenja na moru. 

Europska agencija za pomorsku sigurnost ima sjedište u Lisabonu, a ključne zadaće ove agencije Europske unije su pružanje tehničke i znanstvene pomoći u primjeni propisa EU na području pomorske sigurnosti i sprečavanju onečišćenja izazvana pomorskim prometom, kao i u primjeni i procjeni učinkovitosti poduzetih mjera. 

EMSA nudi tehničko stručno znanje i operativnu pomoć za jačanje pomorske sigurnosti, pripravnosti za onečišćenje i mjera sanacije i zaštite u pomorstvu.

 

Foto: MORH

Objava Ministar Krstičević u Europskoj agenciji za pomorsku sigurnost pojavila se prvi puta na MORH.



Stranica