Proslava Dana OS RH i Dana HKoV-a na ŠRC Jarun

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/jarun_01062014_v.jpg
Foto: MORH/ T. Brandt

Povodom obilježavanja 23. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske te Dana OS RH i Dana Hrvatske kopnene vojske, u organizaciji Ministarstva obrane i Glavnog stožera OS RH u nedjelju, 1. lipnja 2014., održan je prigodan program na Športsko-rekreativnom centru Jarun u Zagrebu, kojemu je prisustvovao predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Ivo Josipović.

Uz Predsjednika Republike bio je i njegov savjetnik za obranu Zlatko Gareljić te domaćini proslave, ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik GS OS RH general zbora Drago Lovrić sa suradnicima, kao i drugi visoki dužnosnici MORH-a i OS RH te drugi uzvanici i gosti, a program su pratili i brojni građani okupljeni na Jarunu.

"Naša hrvatska vojska je uvijek u službi narodu, reforme su provedene i danas je hrvatska vojska moderna oružana sila koja jamči sigurnost nama, ali i sudjeluje u međunarodnim operacijama", kazao je predsjednik Republike Ivo Josipović te dodao da možemo biti ponosni na Oružane snage, posebice sada kad su silno pomogli ljudima u Slavoniji. Istaknuo je i kako je Ministarstvo obrane jedno od resora koje je vrlo dosljedno smanjilo svoj proračun i kapacitete, ali ne ispod onoga što je potrebno kako bismo bili sigurni. "Mislim da Ministarstvu obrane i Oružanim snagama treba čestitati na tom pothvatu, da uz relativno skromna financijska sredstva drži našu vojsku u visokoj borbenoj spremnosti", zaključio je predsjednik Josipović.

Ministar obrane Ante Kotromanović tom je prigodom kazao kako MORH već duže radi u ograničenim financijskim resursima, no kako to nije zaustavilo sustav. "Pokrenuli smo niz promjena i napravili niz reformi", istaknuo je, napomenuvši kako se u obrambenom sustavu nastoji ravnomjerno razvijati sve grane OS RH. Modernizacija aviona i helikoptera, opremanje kopnene vojske borbenim oklopnim vozilima, potpisvanje ugovora o izgradnji pet obalnih ophodnih brodova samo su neki od projekata modernizacije koje je naveo. "Smanjili smo niz troškova poput režija, a na nabavi smo prošle godine uštedjeli 120 milijuna kuna i to reinvestiramo u modrnizaciju", poručio je ministar Kotromanović.

Središnji dio proslave, kojem su prisustvovali i najviši uzvanici, obilježio je letački program u kojem je sudjelovalo 12 zrakoplova HRZ-a i PZO-a, i to: MiG-21, Pilatus i helikopteri Mi-8 i Mi-171Sh te Bell 206, koji su u skupini po tri izveli formacijski prelet, dok su pripadnici Bojne za specijalna djelovanja izveli padobranske skokove.

Uslijedio je prikaz radnji u obranama od poplave, čime su pripadnici OS RH predstavili posjetiteljima dio aktivnosti koje su provodili i provode tijekom angažmana na poplavljenom području, a održana je i prikazna vježba "Poslušnost, obrana, napad i detekcija droge i eksploziva službenih pasa" te prikaz ceremonijalnih radnji Počasno-zaštitne bojne, kao i prigodan glazbeni program Orkestra Oružanih snaga RH. Na kraju su najviši uzvanici i gosti obišli Taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja postrojbi OS RH.

U sklopu cjelodnevnog programa i građani su mogli razgledati TT zbor, u kojem su između ostalog bili izloženi amfibija, MRAP-ovi, tenkovi, Patria, helikopteri Mi-171Sh, Bell-206B, mobilni obalni lanser i drugo. Na štandovima za posjetitelje predstavljen je projekt privlačenja osoblja u OS RH, u kojem su sudjelovali i vrhunski sportaši iz redova OS RH, a kao i svake godine pripremljeno je i podijeljeno 10 tisuća porcija vojničkoga graha.

Dan ranije, 31. svibnja 2014., u prijepodnevnim satim u užem središtu Zagreba također je održan Glazbeni program Orkestra OS RH, kao i prikaz počasnih i vježbovnih aktivnosti Počasno-zaštitne bojne.

    Proslava Dana OS RH i Dana HKoV-a na ŠRC Jarun

    Foto: MORH/ T. Brandt

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/proslava-dana-os-rh-i-dana-hkov-a-na-src-jarun/jarun_01062014_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/proslava-dana-os-rh-i-dana-hkov-a-na-src-jarun/jarun_01062014_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/proslava-dana-os-rh-i-dana-hkov-a-na-src-jarun/jarun_01062014_06.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/proslava-dana-os-rh-i-dana-hkov-a-na-src-jarun/jarun_01062014_08.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/proslava-dana-os-rh-i-dana-hkov-a-na-src-jarun/jarun_01062014_09.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/proslava-dana-os-rh-i-dana-hkov-a-na-src-jarun/jarun_01062014_10.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/proslava-dana-os-rh-i-dana-hkov-a-na-src-jarun/jarun_01062014_11.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/proslava-dana-os-rh-i-dana-hkov-a-na-src-jarun/jarun_01062014_12.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/proslava-dana-os-rh-i-dana-hkov-a-na-src-jarun/jarun_01062014_13.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/proslava-dana-os-rh-i-dana-hkov-a-na-src-jarun/jarun_01062014_14.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/proslava-dana-os-rh-i-dana-hkov-a-na-src-jarun/jarun_01062014_16.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/proslava-dana-os-rh-i-dana-hkov-a-na-src-jarun/jarun_01062014_17.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/proslava-dana-os-rh-i-dana-hkov-a-na-src-jarun/jarun_01062014_20.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/proslava-dana-os-rh-i-dana-hkov-a-na-src-jarun/jarun_01062014_22.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/proslava-dana-os-rh-i-dana-hkov-a-na-src-jarun/jarun_01062014_26.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/proslava-dana-os-rh-i-dana-hkov-a-na-src-jarun/jarun_01062014_30.jpg


Priopćenja