Probni letovi MIG-ova se nastavljaju, uskoro i "Kockica"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/mig_21_prelet_v-18.jpg
Foto: Arhiva MORH/ T. Brandt

Idući tjedan očekuje se prvi probni let zrakoplova dvosjeda MIG-21 UM, popularne "Kockice" koja je ovaj tjedan stigla u Hrvatsku i trenutno je u fazi sastavljanja u 91. zrakoplovnoj bazi Pleso.

Tijekom ovog tjedna nastavljene su planirane aktivnosti vezane uz remont MIG-ova, te je obavljeno ukupno 5 testnih letova na 3 zrakoplova kako bi se ispitala tehnička ispravnost remontiranih borbenih zrakoplova.

Na jednom od testiranih MIG-ova tijekom jučerašnjeg leta, gdje se ispituju granični eksploatacijski parametri, uočene su nepredviđene vibracije, te je probni pilot postupio sukladno procedurama i vratio zrakoplov u zračnu bazu Pleso. Tamo se obavljaju dodatna ispitivanja na zemlji kako bi se otklonio eventualni nedostatak, a zrakoplov nastavio sa završnim testiranjima u zraku.

Od ukupno 6 zrakoplova, koliko ih je do sada stiglo u Hrvatsku, jedan je završio sa svim ispitivanjima i probnim letovima te je predan HRZ-u na operativnu uporabu gdje je u tijeku intenzivna obuka u Eskadrili, prilikom koje se ostvaruje 3 do 4 leta dnevno.

Proces testiranja zrakoplova i dalje se provodi, a tek kada završe s probnim letovima i pokažu se u potpunosti spremnima, predavat će se dalje Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu na operativnu uporabu.



Priopćenja