Izmještanje Multinacionalne bojne kopnom iz RH prema Mađarskoj

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/06/immediate_response_19_21052019_12_v-1024x683.jpg

U sklopu međunarodne vojne vježbe Immediate Response 19 iz RH počinje izmještanje Multinacionalne bojne kopnom prema Mađarskoj

Objava Izmještanje Multinacionalne bojne kopnom iz RH prema Mađarskoj pojavila se prvi puta na MORH.

U sklopu međunarodne vojne vježbe Immediate Response 19, u subotu, 1. lipnja 2019. počinje završna faza vježbe tijekom koje će se provesti izmještanje Multinacionalne bojne kopnom (samohodno) do poligona u Mađarskoj gdje će uvježbavati prelazak državne granice (“Border Crossing Operations”) u taktičkom rasporedu te provesti zadaće osiguranja logističke baze u Kapošvaru, Mađarska.

Izmještanje Multinacionalne bojne kopnom od vojnog poligona “Eugen Kvaternik” na Slunju do poligona u Mađarskoj predviđeno je u nedjelju, 2. lipnja 2019. godine.

Tako će prva od šest hodnih kolona Multinacionalne bojne s 566 pripadnika i 120 vozila iz devet savezničkih i partnerskih zemalja, od kojih je 218 pripadnika Hrvatske vojske, u pratnji Vojne policije, s vojnog poligona na Slunju krenuti prema Mađarskoj u 14.00 sati, a dolazak na granični prijelaz Goričan 2 predviđen je u 20.00 sati. Preostale kolone uputit će se također u nedjelju, 2. lipnja, a polazak pete i šeste kolone predviđen je u ponedjeljak, 3. lipnja u ranim jutarnjim satima.

Povratak Multinacionalne Bojne iz Mađarske u Hrvatsku predviđen je u utorak, 4. lipnja u 17.00 sati, a dolazak posljednje hodne kolone očekuje se u srijedu, 5. lipnja 2019. u ranim jutarnjim satima.

Zbog prolaska hodne kolone Multinacionalne bojne očekuje se pojačan promet lokalnim prometnicama od Slunja do Karlovca te na autocestama A1 od Karlovca do Zagreba i A4 od Zagreba do graničnog prijelaza Goričan.

Međunarodna vojna vježba Immediate Response 19 provodi se od 10. svibnja do 6. lipnja na teritoriju Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Mađarske, a njome Hrvatska vojska obilježava 10. obljetnicu članstva Republike Hrvatske u NATO savezu.

Radi se o glavnom obučnom događaju u Hrvatskoj u 2019. godini. Vježbu planira i usmjerava Zapovjedništvo američkih snaga za Europu (USEUCOM) s težištem na uvježbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative. Vježba je usmjerena na uvježbavanje mobilnosti snaga, procedure pri prelasku granica i poboljšanje interoperabilnosti među partnerskim zemljama. Sudjeluje oko 1600 pripadnika oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Kosova, SAD-a, Poljske, Francuske i Ujedinjene Kraljevine, Litve, Sjeverne Makedonije, Italije i Njemačke. Hrvatskim oružanim snagama dodijeljeno je zapovjedništvo Multinacionalne bojne, što uključuje zapovjednika bojne i vodeća stožerna mjesta. Na čelu Multinacionalne bojne je pripadnik hrvatskih Oružanih snaga pukovnik Samir Mršić.

Podsjećamo, na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju 29. svibnja održan je Dan uvaženih gostiju međunarodne vojne vježbe Immediate Response 19. tijekom koje su uzvanici imali priliku vidjeti sposobnosti Multinacionalne bojne angažiranja snaga nakon kratkotrajne integracijske obuke s ciljem demonstracija sinkroniziranog djelovanja postrojbi za manevar, koordiniranog poljskog topništva, vatrene potpore zrakoplovstva i logističke potpore u simuliranim uvjetima integriranog bojišta.

Objava Izmještanje Multinacionalne bojne kopnom iz RH prema Mađarskoj pojavila se prvi puta na MORH.Stranica