Pripadnici OS RH i dalje pomažu u Slavoniji

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/poplave_244052014_v.jpg
Foto: OSRH/ M. Dropuljić

Na području Slavonije danas, 24. svibnja 2014., angažirano je ukupno 653 pripadnika Oružanih snaga RH koji sudjeluju u potpori civilnim institucijama i pomažu stanovništvu poplavom ugroženih područja.

Najveći broj angažiranih, njih 617, pripadnici su Hrvatske kopnene vojske. Na terenu su i 32 pripadnika Zapovjedništva za potporu te 4 pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane s jednim helikopterom (H-213).

Prema trenutačnom rasporedu snaga, u Županji je 220 pripadnika OS RH, od kojih je njih 118 s 9  motornih vozila angažirano na opohodnji nasipa, većinom tijekom noći te dio danju, a kod Sladorane su 102 pripadnika HKoV-a, uglavnom iz Gardijske okolopno-mehanizirane brigade te jedan veterinar iz Zapovjedništva za obuku i doktrinu. Na raspolaganju su i 44 pripadnika bojne NBKO, a postrojba raspolaže s 11 motornih vozila, 4 cisterne za dekontaminaciju i 1 cisternom za vodu te 3 s motorna vozila sa sustavom za dekontaminaciju.

Na području Drenovaca 75 pripadnika OS RH radi na istovaru i sortiranju humanitarne pomoći te raspolažu s 8 motornih vozila i jednim sanitetskim, dok je na području Gunje 68 pripadnika sa 6 čamaca i 7 motornih vozila angažirano na izvlačenju stoke.

U Vrbanji je 5 pripadnika OS RH, koji raspolažu s 1 labudicom i 2 samoistovarivača te 3 motorna vozila, u Babinoj Gredi također 5 pripadnika s po jednom labudicom i utovarivačem te 2 samoistovarivača, a od ranih jutarnjih sati angažirani su na saniranju prometnica u selu.

U Otoku, Cerni i Gradištu i dalje su angažirane tri poljske kuhinje, a za potrebe prijevoza humanitarne pomoći sa Zagrebačkog velesajma do Županje bit će angažirana dva teretna vozila (šleper i 10-tonski kamion) s vozačima.

Tijekom jučerašnjeg dana u Posavskim Podgajcima 99 pripadnika OSRH također je bilo angažirano na istovaru humanitarne pomoći, dok je 84 pripadnika u Soljanima bilo anagažirano na utovaranju vreća pijeska i na izgradnji nasipa.

U Rajevom Selu 17 pripadnika OS RH bilo je angažirano na postavljanju 20 t skele, odnosno s 2 remorkera, 2 skele i 2 aluminijska čamca u suradnji s Hrvatskim vodama, provodili su sanaciju probijenog nasipa.



Priopćenja