Pripadnici HRZ i PZO-a posjetili džamiju

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/islamski_centar_29012014_v.jpg
Foto: HRZ i PZO / G.Seretin

U sklopu redovitih priprema za odlazak u mirovne misije ISAF u Afganistanu i KFOR na Kosovu pripadnici HRZ i PZO, piloti i prateće osoblje, posjetili su 29. siječnja  2014. Islamski centar u Zagrebu.

Pripadnike 10. Mi-17 AAT (Air Advisory Team)  -  HRVCON ISAF predvođene bojnikom Marijanom Skorijom, te pripadnike 15. HRVCON-a predvođene zapovjednikom brigadirom Matom Gudeljom primio je domaćin i predavač imam Mirza ef. Mešić.

Piloti, tehničari letači, tehničari za održavanje helikoptera HRZ i PZO-a  imat će zadaću obuke Afganistanske narodne vojske (ANA), s intencijom stvaranja uvjeta za profesionalno i obučeno Afganistansko ratno zrakoplovstvo.

To uključuje i svakodnevne susrete s domicilnim stanovništvom i zahtijeva poznavanje njihovih običaja, tradicije i religije.

Imam Mešić upoznao je pripadnike HRZ i PZO-a s plemenskim mentalitetom prožetog islamom koji su komplementarni i čije poznavanje omogućuje vojnicima upoznati svijet domicilnog stanovništva u Afganistanu, te sasvim različitu percepciju islama i povijesti stanovništva na Kosovu.



Priopćenja