Vojna policija na vježbi Swift Response 19

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/07/swift_response_19_24062019_v-1024x683.jpg

Pukovnija Vojne policije sudjeluje na međunarodnoj vojnoj vježbi Swift Response 19 kao potpora u području zaštite snaga, od početka vježbe, 10. lipnja 2019. godine. Njen angažman očitovao se kroz provedbu vojno-policijskih zadaća na svim lokacijama provedbe vježbe (vojarna „Josip Jović“ - Udbina, vojarna „Pukovnik Mirko Vukušić“ - Zemunik, vojni poligon „Eugen Kvaternik“ – Slunj i vojno vježbalište „Crvena zemlja“ – Knin).

Objava Vojna policija na vježbi Swift Response 19 pojavila se prvi puta na MORH.

Zadaće Vojne policije u sklopu vježbe bile su planiranje, nadziranje, upravljanje prometom te praćenje svih aktivnosti i zadaća vezanih uz zaštitu snaga koje su sudjelovale na vježbi. Sama provedba zadaća odnosila se na operacije potpore mobilnosti, operacije sigurnosti te policijske operacije s ciljem olakšavanja i nadziranja kretanja snaga komunikacijskim pravcima tijekom razmještanja pripadnika iz pomorskih i zračnih luka, željezničkih postaja te graničnih prijelaza na lokacije provedbe vježbe.

Pri provedbi svojih zadaća, pripadnici Vojne policije susreli su se sa izazovima kao što su osiguranja hodnih kolona (konvoja) od preko 50 motornih vozila prilikom premještanja osoba i vozila s jedne lokacije na drugu. Dodatni izazov predstavljao je pojačani promet na važnijim cestovnim pravcima uzrokovan početkom turističke sezone.

Izvršivši sve postavljene zadaće, pripadnici Pukovnije Vojne policije još jednom su pokazali obučenost i spremnost za izvršenje najzahtjevnijih zadaća. Tako su za vrijeme trajanja vježbe odradili 95 preprata ljudi (28 000 km) i vozila, a do samog kraja vježbe očekuje ih se još 40–ak.

Foto: HV / V. Jovanovac

Pripadnik Vojne policije satnik Tomislav Radanović izjavio je da je izuzetno ponosan na profesionalno i odgovorno odrađene zadaće pripadnika svoje postrojbe, a unatoč povećanom angažamnu u odnosu na redovne zadaće, nije primijetio pad motiviranosti kod svojih pripadnika.

Podsjećamo, međunarodna vojna vježba Swift Response 19 provodi se od 10. do 29. lipnja 2019. godine na nekoliko lokacija u Bugarskoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj. U Republici Hrvatskoj provodi se u vojarnama “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku i “Josip Jović” u Udbini te na vojnim poligonima “Eugen Kvaternik” u Slunju i “Crvena zemlja” kod Knina.

Republika Hrvatska pruža potporu zemlje domaćina (Host Nation Support – HNS) te lokacije za razmještaj snaga i provođenje vježbovnih aktivnosti.

U vježbi sudjeluju pripadnici osam savezničkih zemalja, 30-ak letjelica te 450 vozila.

[See image gallery at www.morh.hr]

Objava Vojna policija na vježbi Swift Response 19 pojavila se prvi puta na MORH.



Stranica