Izaslanstvo Zapovjedništva za transformaciju NATO-a posjetilo MORH i GS OS RH

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/amer_mala.png

Izaslanstvo Zapovjedništva za transformaciju NATO-a predvođeno generalom zbora Jamesom Mattisom posjetilo je 31. listopada Ministarstvo obrane i Glavni stožer OS RH. Tom prigodom sastali su se sa državnim tajnikom Gordanom Čačićem, načelnikom GS OS RH generalom zbora Josipom Lucićem, ravnateljem Uprave za obrambenu politiku Pjerom Šimunovićem i ravnateljem HVU „Petar Zrinski“ general bojnikom Mirkom Šundovom.


Tijekom sastanka bilo je riječi o sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi, pri čemu je državni tajnik Čačić naglasio trajnu težnju Hrvatske da bude konstruktivan i stabilizirajući faktor u regiji. Zahvaljujući velikom iskustvu u provođenju obrambenih reformi tijekom dosadašnjeg razdoblja pristupanja euro-atlantskim integracijama, Hrvatska može pružiti pomoć zemljama u regiji u tom pogledu, te i na taj način razvijati dobre odnose sa neposrednim susjedstvom.Državni tajnik Čačić također je iskazao zadovoljstvo izvrsnom suradnjom Ministarstva obrane RH i Zapovjedništva za transformaciju NATO-a, te se zahvalio na sveukupnoj podršci koju Hrvatska dobiva kroz tu suradnju.
General zbora Mattis rekao je da Hrvatska od NATO saveza u budućnosti, kada postane punopravna članica saveza, može očekivati iskrenu i punu potporu, kao što je i do sada bio slučaj. Pohvalio je napredak Hrvatske u obrambenim reformama, te dodao da to predstavlja pozitivan primjer ostalim zemljama regije Također se zahvalio na doprinosu hrvatskih oružanih snaga misiji ISAF u uspostavljanu mira i stabilnosti u Afganistanu.
Na sastanku generala zbora Mattisa i generala zbora Josipa Lucića razgovaralo se o transformaciji NATO-a te o glavnim područjima rada i projektima Zapovjedništva za transformaciju, kao i pitanjima integracije Republike Hrvatske u vojne strukture NATO saveza u dugoročnom razdoblju. I ovom prigodom je generalu Mattisu i njegovim suradnicima prezentirana vojno politička situacija u bližem hrvatskom okruženju. Također je prezentirana organizacija, vojni prioriteti i postignuća OS RH, te sudjelovanje hrvatske vojne komponente u međunarodnim vojnim operacijama. Ponovno je naglašeno da će OS RH i nakon ulaska u NATO savez podupirati zemlje iz susjedstva konstruktivno prenoseći svoja iskustva iz razdoblja pristupanja ovom vojno-političkom savezu. Također je naglašeno da je OS RH i dalje spremna u svojim vojnim učilištima školovati i educirati pripadnike oružanih snaga susjednih država pri čemu će kroz širi spektar aktivnosti podupirati daljnju stabilizaciju jugoistočne Europe.
Na kraju je zajednički zaključeno da će se pismo OS RH s predstavljanjem konceptualnih i doktrinarnih očekivanja i potreba uputiti prema Zapovjedništvu za transformaciju NATO-a.

Priopćenja