Primopredaja dužnosti zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2020/03/20200316-primopredaja-knin-1024x683.jpg
Primopredaja dužnosti zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade | Foto: MORH / J. Kopi

Uz strogo pridržavanje zdravstvenih mjera u Kninu je održana svečana primopredaja dužnosti zapovjednika Gmbr-e

U Domu Hrvatske vojske u Kninu je u ponedjeljak, 16. ožujka 2020. godine održana svečana ceremonija primopredaje zastave između starog i novog zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade, brigadnog generala Tihomira Kundida i brigadira Dražena Resslera, u nazočnosti potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, glavnog inspektora obrane general-pukovnika Drage Matanovića,  načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH admirala Roberta Hranja, zamjenika načelnika GS OSRH general-bojnika Siniše Jurkovića, zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-bojnika Borisa Šerića.

Svečanost je održana uz strogo pridržavanje propisanih zdravstvenih mjera i mjera ponašanja vezano uz epidemiju koronavirusa.

Uz strogo pridržavanje zdravstvenih mjera u Kninu je održana svečana primopredaja dužnosti zapovjednika Gmbr-e | Foto: MORH / J. Kopi

Krstičević: Očekujem da svi hrvatski vojnici budu primjer odgovorne brige o zdravlju

Ministar Krstičević u svom obraćanju pozvao je sve pripadnike Hrvatske vojske da odgovornim ponašanjem i osobnim primjerom vode računa o sigurnosti i zdravlju svakog pojedinca u svojoj okolini naglasivši kako Hrvatska vojska uvijek mora biti spremna za promišljanje, vizualizaciju i reagiranje na određeni problem.

“Hrvatska vojska ima iskustvo iz Domovinskog rata, imamo iskustva iz međunarodnih misija, promišljajte što napraviti po pitanju prevencije jer svaki od hrvatskih vojnika mora imati odgovornost za sebe, ali i sve oko sebe. Moramo stalno upućivati na odgovornost i spremni pomoći u svim aktivnostima koje se poduzimaju ili će se poduzimati kako bi se iz ove situacije izašlo što prije”, poručuje ministar Krstičević i dodaje: “Žao mi je što jedan ovakav svečani događaj nismo mogli obilježiti u svoj njegovoj punini, međutim sigurnost i zdravlje svakog pojedinca apsolutni je prioritet i naša obaveza i odgovornost”.

“Ova Vlada čini sve kako bi upravljala krizom nastalom uslijed epidemije koronavirusom, što nije nimalo jednostavno. Međutim, mogli ste vidjeti kako smo se kroz uspostavljeni sustav domovinske sigurnosti posljednjih godina pripremali. Sustav nam je omogućio da se upoznamo na strateškoj razini na vrijeme i da prolazimo određene metodologije i treće, da radimo na prevenciji. Vidjeli ste da smo pravovremeni i četvrto, iz pozicije upravljanja, uvijek upravlja onaj koji je funkcionalan odgovoran za određenu krizu. I ono što je ključ, združujemo resurse države, sposobnosti i sve što je potrebno da se nosimo s krizom”, rekao je ministar obrane pohvalivši rad ministra zdravstva, kao i pravovremeno informiranje hrvatske javnosti.

Krstičević: Gardijske brigade bile su naš štit i ponos u Domovinskom ratu

Ministar Krstičević u ovoj je prigodi podsjetio kako su upravo gardijske brigade za vrijeme Domovinskog rata dale nemjerljiv doprinos u obrani hrvatskog suvereniteta i samostalnosti.

“Sedam gardijskih brigada bile su nešto posebno, bile su naš štit i naš ponos. Nažalost, mnogi poginuli i nestali hrvatski branitelji bili su upravo pripadnici gardijskih brigada”, podsjetio je ministar i priznao kako osjeća veliki ponos i čast što je upravo on obnašao dužnost zapovjednika 4. gardijske brigade.

“Taj osjećaj je nešto posebno i obilježi te na sve moguće načine. Brigade su bile naš štit i ponos i zaista, mogu reći kako osjećam iznimnu čast, ali nosim i vrijedno iskustvo iz vremena kada sam bio pripadnik brigade”, rekao je ministar Krstičević.

“Naše vojarne nose imena po ratnim brigadama! Jedino još u čast Gromova nismo preimenovali jednu od vojarni, ali i to ćemo vrlo brzo učiniti. Na taj način baštinimo nasljeđe pobjednika i čuvamo uspomenu na teške, ali i na ponosne dane kada se oslobađala Hrvatska”, zaključuje Krstičević.

Ministar obrane zahvalio se generalu Kundidu na časnom i profesionalnom vođenju brigade: “Generale, od srca Vam zahvaljujem na svemu što ste učinili za Hrvatsku vojsku. Posebne zahvale upućujem Vam zbog vašeg neizmjernog doprinosa tijekom zapovijedanja Gardijskom mehaniziranom brigadom. Tako smo prvi puta 2017. godine uputili organsku postrojbu razine satnije iz bojne Tigrova u Litvu u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti, a prošle godine u istu aktivnost uputili smo satniju iz sastava bojne Pauka. Tijekom elementarnih nepogoda i nedaća kao što su bili veliki šumski požari i snježne padaline, Vi i vaši vojnici ste uvijek bili na pomoći našem narodu”, podsjetio je ministar.

“Povratkom svečanosti dodjele beretki novim pripadnicima bojni te sudjelovanjem pri organizaciji značajnih obljetnica iz Domovinskog rata itekako ste dokazali kako poštujete one vrijednosti za koje smo se zajedno borili”, rekao je Krstičević i novom zapovjedniku poručio: “Brigadiru Ressler, ovo su i Vaše zadaće! Ako smo svi homogeni i ako svi slijedimo isti smjer razvoja Hrvatske vojske, od ministra, načelnika pa do vojnika, tada ćemo i uspjeti”.

“Pred vas su postavljene zahtjevne i složene zadaće. Ali sukladno Vašem iskustvu i odgovornim dužnostima koje ste obnašali prije, uvjeren sam kako ćete ih u potpunosti izvršiti. Poseban naglasak stavljam na provedbu realne i zahtjevne obuke koja će biti u funkciji provedbe triju misija Hrvatske vojske. Kao ministar obrane inzistiram da se vodi računa o tri temeljna načela: zakonitosti postupanja kao ključnom načelu, zatim o osiguranju spremnosti izvršenja svih zadaća Hrvatske vojske jer Hrvatska vojska mora uvijek biti spremna izvršiti svaku zadaću i ne manje važno, moramo brinuti o sigurnosti svakog pojedinca.

Uz strogo pridržavanje zdravstvenih mjera u Kninu je održana svečana primopredaja dužnosti zapovjednika Gmbr-e | Foto: MORH / J. Kopi

Hranj: Na čelu brigade moraju se nalaziti najbolji zapovjednici: pošteni, hrabri i profesionalni

Admiral Hranj zahvalio je generalu Kundidu na časnom i uzornom obnašanju dužnosti zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade i naglasio kako vjeruje da će Gmbr-a pod vodstvom brigadira Resslera, nastaviti ići istim putem izvrsnosti.

“Hrvatska kopnena vojska glavni je element borbene moći Hrvatske vojske, a upravo su brigade udarna moć Hrvatske kopnene vojske. Upravo zato, na čelu brigade moraju se nalaziti najbolji zapovjednici, pošteni, hrabri i profesionalni”, rekao je admiral Hranj.

“Brigadir Ressler izvanredan je pojedinac vođa i profesionalac, dokazao se tijekom obnašanja svoje vojničke službe. Pred njime je nova prilika za potvrđivanjem i ističem, na razvoj Hrvatske vojske možemo računati samo ako sustav stavimo ispred osobnih interesa”, poruka je načelnika Glavnog stožera OS RH.

Uz strogo pridržavanje zdravstvenih mjera u Kninu je održana svečana primopredaja dužnosti zapovjednika Gmbr-e | Foto: MORH / J. Kopi

Šerić: Red, rad i stega preduvjeti su sigurnosti svih naših pripadnika

Novi zapovjednnik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Šerić u svom obraćanju istaknuo je kako od novog zapovjednika očekuje nastavak razvijanja sposobnosti postrojbi brigade.

“Stalna briga o svakom pripadniku brigade kao najvrednijem resursu mora biti u stalnom fokusu vašeg djelovanja kao zapovjednika brigade. Red, rad i stega preduvjeti su sigurnosti svih naših pripadnika, materijalne imovine i očuvanja ugleda HV-a i to je ono na čemu morate posebno inzistirati”, rekao je general.

Ressler: Očekujem kreativnost i inicijativu na svim razinama jer obuka je imperativ, a spremnost naš proizvod

Brigadir Ressler u ovoj je svečanoj prigodi priznao kako mu nova dužnost u Hrvatskoj vojsci predstavlja čast i zadovoljstvo te ističe kako će u svom radu naglasak staviti na njegovanje izvrsnosti Gardijske mehanizirane brigade.

“Svjestan sam obveza i odgovornosti koje ova dužnost sa sobom nosi. Prije svega odgovornost za ljude koji će biti u fokusu, a zatim i odgovornost za sveobuhvatnu spremnost Gmbr-e”, kazao je novi zapovjednik Ressler koji priznaje kako mu spremnosti, motiviranosti i odlučnosti ne nedostaje.

“Bez obzira na novonastale okolnosti, nadamo se da ćemo u skorijoj budućnosti nastaviti s planiranim obučnim aktivnostima, od koje bih izdvojio vojnu vježbu PATRIA gdje ćemo pokazati svoju novu sposobnost koju ćemo uskoro implementirati u postrojbe naše brigade te sudjelovanje u vježbi SPREMNOST, kao glavnom obučnom događaju Hrvatske kopnene vojske i vježbi UDAR, kao glavnom obučnom događaju Gmbr-e”, najavio je brigadir Ressler.

Uz strogo pridržavanje zdravstvenih mjera u Kninu je održana svečana primopredaja dužnosti zapovjednika Gmbr-e | Foto: MORH / J. Kopi

Kundid: U realizaciji obučnih aktivnosti i vojnih vježbi bili smo besprijekorni

Kazavši kako iza sebe ostavlja razdoblje u životu i vojnoj karijeri na koje je iznimno ponosan, general Kundid istaknuo je kako je još više ponosan na sva ostvarenja i uspjehe pripadnika Gardijske mehanizirane brigade.

“Doista mi je bila čast biti na čelu ove brigade nepune četiri godine. I zato se, između ostalog, u ovoj prigodi želim se zahvaliti i lokalnoj zajednici na izvrsnoj suradnji i ono što želim je da ova brigada i dalje bude na tronu izvrsnosti. Imam snažne i duboke emocije prema svakom pripadniku brigade, kao i brigadi u cijelosti. Zahvaljujem im na suradnji i podršci”, rekao je general Kundid i podsjetio kako je upravo ova brigada, poznata kao generiranje snaga za sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama kao i u generiranju snaga za ciljeve sposobnosti.

“U realizaciji tih svih izazova, bili smo besprijekorni. U svakoj obučnoj godini, obučno okružje ove brigade prožeto je fantastičnim brojem različitih obučnih događaja i vojnih vježbi”, podsjeća Kundid.

Flickr

Objava Primopredaja dužnosti zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade pojavila se prvi puta na MORH.

    Primopredaja dužnosti zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade

    Foto: MORH / J. Kopi

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/primopredaja-duznosti-zapovjednika-gardijske-mehanizirane-brigade/20200316-primopredaja-knin-02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/primopredaja-duznosti-zapovjednika-gardijske-mehanizirane-brigade/20200316-primopredaja-knin-01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/primopredaja-duznosti-zapovjednika-gardijske-mehanizirane-brigade/20200316-primopredaja-knin-03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/primopredaja-duznosti-zapovjednika-gardijske-mehanizirane-brigade/20200316-primopredaja-knin-04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/primopredaja-duznosti-zapovjednika-gardijske-mehanizirane-brigade/20200316-primopredaja-knin-05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/primopredaja-duznosti-zapovjednika-gardijske-mehanizirane-brigade/20200316-primopredaja-knin-06.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/primopredaja-duznosti-zapovjednika-gardijske-mehanizirane-brigade/20200316-primopredaja-knin-07.jpg


Priopćenja