Primopredaja dužnosti Glavnog inspektora obrane

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2020/03/20200319-primopredaja-gl-inspektora-5-1024x683.jpg
Primopredaja dužnosti Glavnog inspektora obrane | Foto: MORH / J. Kopi

Svečana primopredaja dužnosti Glavnog inspektora obrane održana je između general-bojnika Slavena Zdilara i general-pukovnika Drage Matanovića

U Ministarstvu obrane u Zagrebu u četvrtak, 19. ožujka 2020. godine održana je svečana primopredaja dužnosti Glavnog inspektora obrane između general-bojnika Slavena Zdilara i general-pukovnika Drage Matanovića.

Svečanost je održana uz pridržavanje propisanih zdravstvenih mjera i mjera ponašanja vezano uz epidemiju koronavirusa.

Primopredaja dužnosti Glavnog inspektora obrane | Foto: MORH / J. Kopi

Krstičević: Zahvaljujući sustavu domovinske sigurnosti, došlo je do pravovremene reakcije

Svečanosti je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj.

U ovoj prigodi, ministar Krstičević naglasio je kako unatoč tome što se primopredaje na ključnim dužnostima događaju u zahtjevnim vremenima za Republiku Hrvatsku, ali i za cijeli svijet, jačanje Hrvatske vojske mora ostati apsolutni prioritet.

„Naša trajna misija i dalje ostaje jačanje Hrvatske vojske, ali moramo biti svjesni kako će nas ova situacija vjerojatno malo usporiti, ali ne i obeshrabriti. Važno je da i dalje ustrajemo i da zadržimo pozitivan stav“, rekao je ministar Krstičević i naglasio kako je upravo zahvaljujući konceptu sustava domovinske sigurnosti i dosadašnjoj praksi u borbi protiv ugroza, došlo do pravovremene reakcije te se primjenjujući određene metode rada i određene mjere, u što većoj mjeri nastoji suzbiti širenje virusa.

„Sustav domovinske sigurnosti osim Civilne zaštite i Ministarstva zdravstva uključuje i druge sastavnice sustava koji u ovom trenutku nisu u prvom planu, ali koji svojim resursima i sposobnosti pomažu u ukupnoj borbi protiv daljnjega širenja koronavirusa. Upravo je i to poanta Sustava, da združujemo resurse, odnosno snage i sposobnosti na razini cijele Države te da zavisno o tipu ugroze koristimo mehanizme i sposobnosti koje su nam na raspolaganju“, rekao je ministar obrane i naglasio kako se u slučaju daljnjeg širenja koronavirusa, može očekivati aktivnije uključivanje i drugih sastavnica sustava domovinske sigurnosti.

Krstičević: Inspektorat obrane ima važnu ulogu za spremnost Hrvatske vojske

Kako bi Hrvatska vojska uvijek bila spremna, istaknuo je ministar obrane, važnu ulogu ima Inspektorat obrane na čelu s Glavnim inspektorom obrane.

“Vaša temeljna zadaća je ocjenjivanje spremnosti zapovjedništava, postrojbi i ustanova Hrvatske vojske. Generale Zdilar, hvala Vam na potpori koju ste tijekom vašeg mandata pružali Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci. Kao kroz cijelu vašu karijeru i ovu dužnost izvršili ste časno i profesionalno”.

Čestitavši generalu Matanoviću na novoj dužnosti, ministar obrane poručio je: “Znam da imate dovoljno iskustva i znanja da se nosite sa svim izazovima koji su pred Ministarstvom obrane i Hrvatskom vojskom. Zajedno smo obnovili Hrvatsku vojsku, vratili dostojanstvo hrvatskom vojniku, osnažili vezu vojske i naroda te nastavili postojeće i pokrenuli nove projekte opremanja i modernizacije Hrvatske vojske”.

Na kraju, ministar Krstičević poručio je: “Želim da budete moja produžena ruka kada govorimo o nadzoru zakonitosti postupanja u primjeni propisa iz područja obrane, transparentnosti i poduzimanju mjera za poboljšanje sustava”.

Primopredaja dužnosti Glavnog inspektora obrane | Foto: MORH / J. Kopi

General Matanović: Posebnu pozornost usmjerit ćemo na ljude, na njihovu sigurnost, statusna prava, standard života i rada

General-pukovnik Drago Matanović u svom je obraćanju istaknuo kako dužnost Glavnog inspektora obrane doživljava kao veliku odgovornost i novi izazov, ali i kao priznanje za svoj dosadašnji rad.

“To priznanje pripada i svim mojim dosadašnjim suradnicima s kojima sam, i od kojih sam učio kroz svakodnevne izazove i zadaće od Domovinskog rata do danas. Svi oni su me oplemenili, svatko na svoj način i na tome im hvala”, poručuje general Matanović.

U ovoj prigodi, zahvalivši se ministru obrane na ukazanom povjerenju, general Matanović je istaknuo kako će poseban naglasak u radu Inspektorata obrane usmjeriti u nadzor zakonitosti postupanja u primjeni propisa iz područja obrane, transparentnosti i poduzimanja mjera za poboljšanje sustava.

“Posebnu pozornost usmjerit ćemo na ljude, na njihovu sigurnost, statusna prava, standard života i rada, jer oni su najveća vrijednost našeg sustava”, poručuje general i dodaje kako od djelatnika Inspektorata obrane očekuje stalnu edukaciju, poštivanje propisa, primjereno ponašanje te neprestanu zajedničku gradnju autoriteta i integriteta Inspektorata obrane.

“Generale Zdilar, zahvaljujem ti na svemu što si napravio, nastavit ću tamo gdje si stao. Inspektorat obrane vodit ću osobnim primjerom. Vjerujem da među svima nama postoji svjesnost da nemamo pravo na prosječnost jer Hrvatsku vojsku nismo naslijedili, mi smo je stvarali i pred nama je puno posla”, zaključuje general Matanović.

Primopredaja dužnosti Glavnog inspektora obrane | Foto: MORH / J. Kopi

General Zdilar: Imperativ je sačuvati pobjednički duh hrvatskoga naroda, nikada nam ne smije biti važnije dobiti pljesak, nego li ga zaslužiti

General-bojnik Slaven Zdilar istaknuo je kako je preuzimanje službe glavnog inspektora obrane velika obaveza i odgovornost prema Hrvatskoj vojsci, Ministarstvu obrane i hrvatskoj državi te kako mu je obnašanje ove dužnosti, predstavljalo veliku čast i privilegiju.

“Preuzimanjem ove dužnosti moramo biti svjesni kategoričkog imperativa koji od nas traži, a to je prihvaćanje identiteta u odgovornosti koji je stalno u zahtjevima kako prema vlastitoj unutrašnjoj slobodi, tako i na onoj društvenoj. Pojedinac je dužan na pozitivan način akumulirati sve svoje emocije i razum oduzimajući osobni identitet kako bi ispunio svoju obavezu prema hrvatskom narodu i njegovom hrvatskom pobjedničkom duhu”.

“Ono što je bitno je to da smo mi kao vojnici, službenici, ali i kao sveukupno vodstvo, istinski zajednički ukorijenjeni u hrvatski duh i Ministarstvo obrane u jednom cilju, a to je služenje vlastitom narodu. Poštujući temeljne vojne principe, subordinaciju, institucije i protokol, gradimo i čuvamo Hrvatsku vojsku i hrvatsku državu i tako će inspektor obrane moći prosuđivati što je ispravno, vjerodostojno i mjerljivo. Time ćemo našim nasljednicima dati valjane primjere, sigurnosne smjernice te osnovu za samopouzdanje i čvrstoću”, rekao je general Zdilar.

Poželjevši generalu Matanoviću puno uspjeha u daljnjem radu, general Zdilar ističe: “Od nas se očekuje da analiziramo stanje i donosimo odluke. Međutim, nužno je utvrditi kako će se u budućnosti ponašati kako bismo u procese unijeli dodatnu stabilnost te tako potaknuli daljnji napredak. Ne smije nam biti važnije dobiti pljesak, nego li ga zaslužiti!”.

Biografija novog glavnog inspektora obrane general-pukovnika Drage Matanovića

Glavni inspektor obrane general-pukovnik Drago Matanović u obranu suvereniteta Republike Hrvatske uključio se u ožujku 1991. kao dragovoljac Specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova. Tijekom Domovinskog rata obnašao je niz odgovornih dužnosti, uključujući i dužnost zapovjednika 2. gardijske brigade, a u srpnju 1991. ranjen je na ratištu na Banovini.

Nakon Domovinskog rata izvršavao je niz voditeljskih i zapovjednih dužnosti iz područja logistike, školstva i operativnih poslova te je bio pomoćnik pa zamjenik inspektora obrane.

Nakon dužnosti zapovjednika Zapovjedništva za potporu, postavljen je na dužnost zamjenika načelnika Glavnog stožera OS RH koju je izvršavao od 15. travnja 2016. godine. S dužnosti zamjenika načelnika Glavnog stožera odlazi na dužnost glavnog inspektora obrane.

Flickr

Objava Primopredaja dužnosti Glavnog inspektora obrane pojavila se prvi puta na MORH.

    Primopredaja dužnosti Glavnog inspektora obrane

    Foto: MORH / J. Kopi

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/primopredaja-duznosti-glavnog-inspektora-obrane/20200319-primopredaja-gl-inspektora-1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/primopredaja-duznosti-glavnog-inspektora-obrane/20200319-primopredaja-gl-inspektora-2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/primopredaja-duznosti-glavnog-inspektora-obrane/20200319-primopredaja-gl-inspektora-3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/primopredaja-duznosti-glavnog-inspektora-obrane/20200319-primopredaja-gl-inspektora-4.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/primopredaja-duznosti-glavnog-inspektora-obrane/20200319-primopredaja-gl-inspektora-5.jpg


Priopćenja