Plenković i Krstičević s hrvatskim vojnicima u Poljskoj

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/07/predsjednik_vlade_rh_plenkovic_i_ministar_krsticevic_poljska_04072019_v-1024x683.jpg

U sklopu službenog posjeta Republici Poljskoj, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u pratnji ministra nacionalne obrane Republike Poljske Mariusza Błaszczaka

Objava Plenković i Krstičević s hrvatskim vojnicima u Poljskoj pojavila se prvi puta na MORH.

U sklopu službenog posjeta Republici Poljskoj, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u pratnji ministra nacionalne obrane Republike Poljske Mariusza Błaszczaka posjetili su u četvrtak, 4. srpnja 2019. pripadnike 4. hrvatskog kontingenta (HRVCON) koji su smješteni na vojnom poligonu “Bemowo Piskie” u Poljskoj u sklopu NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence – eFP).

Prilikom obilaska hrvatskih vojnika na poljskom vojnom poligonu, predsjednik Vlade Plenković je istaknuo kako je zadovoljan profesionalizmom hrvatskih vojnika u Poljskoj.

“Sudjelovanjem u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti pripadnici 4. hrvatskog kontingenta stječu vrijedna iskustva i razvijaju profesionalne sposobnosti te istovremenu razvijaju suradnju s važnim partnerima u području obrane i sigurnosti”, poručio je Andrej Plenković.

Ministar Krstičević istaknuo je kako su Hrvatska i Poljska strateški partneri te da dvije države imaju izvrsnu suradnju na području obrane.

“Hrvatska vojska u Poljskoj jača vlastite sposobnosti u suradnji s našim saveznicima, razmjenjujemo vrijedna iskustva u međunarodnom okruženju i jačamo interoperabilnost”, rekao je ministar.

Plenković i Krstičević s hrvatskim vojnicima u Poljskoj
Foto: MORH – HV / 4. HRVCON

Četvrti hrvatski kontingent u sklopu Borbene grupe Poljska (Battle Group Poland) broji ukupno 80 pripadnika. Zapovjednik 4. HRVCON-a je bojnik Predrag Srđenović.

Pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, hrvatski vojnici zajedno s američkim, britanskim i rumunjskim vojnicima čine jednu od četiri Borbene grupe koje predstavljaju konkretnu implementaciju koncepta Ojačane prednje prisutnosti NATO saveza, razmještene u zemljama članicama, na njegovim istočnim granicama, u Republici Litvi, Republici Latviji, Republici Estoniji i Republici Poljskoj.

Okosnicu kontingenta čine pripadnici Topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske s bitnicom samovoznih višecijevnih lansera raketa (SVLR) “VULKAN”, kao i stožerno osoblje koje radi u sastavu zapovjedništva BGP-a te tim vojne policije i nacionalni element potpore s pripadajućom opremom i vozilima.

[See image gallery at www.morh.hr]

Objava Plenković i Krstičević s hrvatskim vojnicima u Poljskoj pojavila se prvi puta na MORH.Stranica