Prijava kandidata za dragovoljno služenje vojnog roka

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/12/default-570x300-morh.jpg
Ministarstvo obrane Republike Hrvatske | MORH

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske je danas, 21. srpnja 2008. godine, objavilo oglas za prijavu kandidata za dragovoljno služenje vojnog roka u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Na oglas se mogu prijaviti punoljetni muškarci ali od sada i žene, ne stariji od 30 godina i koji zadovoljavaju uvjete postavljene natječajem.

Kako se od 1. siječnja ove godine primjenjuje Odluka Hrvatskog sabora o nepozivanju novaka na obvezu služenja vojnog roka, dragovoljno služenje vojnog roka novi je način popune Oružanih snaga Republike Hrvatske kojim se novaci pripremaju i osposobljavaju za izvršenje zadaća u postrojbama OSRH. Po uspješnom završetku programa obuke a u skladu s postignutim rezultatima, odabranim ročnicima će se ponuditi mogućnost prijama u djelatnu vojnu službu.
Zainteresirani kandidati i kandidatkinje za dragovoljno služenje vojnog roka bit će, putem ureda za obranu, upućeni 5. listopada 2008. godine u na temeljnu obuku u vojarnu „Požega“, te na specijalističku u Đakovo. Dragovoljno služenje vojnog roka traje 14 tjedana, a u ovoj, 2008. godini, na dragovoljno služenje vojnog roka uputit će se ukupno 250 kandidata ili kandidatkinja. Tijekom dragovoljnog služenja vojnog roka predviđena je mjesečna novčana naknada (oko 2.660,00 kuna), naknada putnih troškova za dolazak i odlazak na služenje, osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje, osiguranje od ozljede na radu i profesionalne bolesti, te smještaj i prehrana.
Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objave oglasa, a detaljnije informacije mogu se dobiti u uredima za obranu ili na internet stranici www.morh.hr/natjecaji.
Prema Dugoročnom planu razvoja od 2010. godine planirano je godišnje upućivanje do 2000 novaka.

Priopćenja