Prezentacija vozila i tehnike “Suvremena sredstva za manipulaciju tereta za suvremenu logistiku OS RH”

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/vozila_velika.png

U zagrebačkoj vojarni "Croatia" je 28. studenoga održana prezentacija vozila i tehnike "Suvremena sredstva za manipulaciju tereta za suvremenu logistiku OSRH". Prezentaciji je nazočilo visoko izaslanstvo MORH-a i GS OSRH, na čelu sa ministrom obrane Brankom Vukelićem, državnim tajnikom Matom Rabotegom, te zapovjednikom HKoV-a general pukovnikom Mladenom Kruljcem.


Prezentacija je imala dva dijela: teoretski i praktični. U prvom dijelu general bojnik Josip Stojković, načelnik Uprave za logistiku GS OSRH, predočio je stanje aktualnog voznog parka OSRH te analizu budućih potreba za nabavom vozila, s fokusom na opremanje koje je u skladu s Partnerskim ciljevima usaglašenim s NATO-om. Uslijedila je prezentacija djelatnika Službe za prijem i potporu u Uprave za materijalne resurse MORH-a, u kojoj su ukratko predstavljena novonabavljena sredstva za manipulaciju tereta.

U mogućnosti novih sredstava članovi izaslanstva i predstavnici medija imali su se prilike uvjeriti na jednom od poligona vojarne «Croatia». Organizirana je terenska pokazna vježba u kojoj je prikazano manipuliranje paletama i kontejnerima pomoću višefunkcionalnog terenskog vozila sa sustavom za manipulaciju, tri vrste viličara (terenski, kontejnerski, čeoni), tegljača s poluprikolicom, terenskog vozila i terenske kontejnerske dizalice. U demonstraciji je sudjelovalo 17 djelatnika i 12 sredstava.

Nakon praktičnog dijela prezentacije, ministar Vukelić je dao izjavu za medije i istaknuo da je za ulaganje u nabavku neborbenih vozila u naredne tri do četiri godine predviđeno oko 300 milijuna kuna, od toga za iduću godinu oko 60 milijuna. U pripremi je višegodišnji natječaj za nabavu tih sredstava. "Želimo ostvariti što bolje uvjete offseta, s time da smo u sam vrh prioriteta stavili vozila za partnerske ciljeve", istaknuo je ministar, dodajući da je netom završena prezentacija pokazala nove sposobnosti i mogućnosti OSRH.


Priopćenja