Predstavljeni rezultati dijela znanstveno-istraživačkog projekta "Hrvatska vojska - hrvatsko društvo"

U Domu hrvatskih branitelja u Puli 14. listopada javno su predstavljeni rezultati dijela znanstveno-istraživačkog projekta "Hrvatska vojska - hrvatsko društvo". Projekt provodi Institut "Ivo Pilar" u suradnji s Institutom za istraživanje i razvoj obrambenih sustava MORH-a, a u cjelosti bi trebao biti završen tijekom 2009. godine.


Cilj projekta je obogaćivanje spoznaja o ulozi i statusu Oružanih snaga u suvremenom hrvatskom društvu, a očekuje se da će njegovi učinci biti višestruki. Istaknuto je to i na predstavljanju u Puli na kojem su, između ostalih, bili zamjenik načelnika GS OSRH-a i predsjednik Savjeta projekta general pukovnik Slavko Barić, ravnatelj IROS-a brigadir Dario Matika te ravnatelj Instituta "Ivo Pilar" prof. dr. sc. Vlado Šakić.
Ističući nužnost i značaj provođenja ovog istraživanja, general Barić je kazao kako je hrvatska pobjednička vojska stvarana u specifičnim uvjetima te da "prelazak u novi sustav nije ni jednostavan ni lak i treba se temeljiti na znanosti". Ravnatelj IROS-a brigadir Matika pozdravio je okupljene u ime ministra obrane Branka Vukelića te je, između ostaloga, istaknuo značaj ovog projekta zbog našeg ulaska u euroatlantske integracije.
Ravnatelj Instituta "Ivo Pilar" dr. Šakić rekao je kako su dvije trećine projekta već završene, a na javnom predstavljanju prezentirani su rezultati dijela istraživanja, i to onog vezanog uz stavove javnosti i časnika prema Oružanim snagama te hrvatskom nacionalnom identitetu i identitetu Hrvatske vojske, kao i analiza sadržaja hrvatskog tiska o Hrvatskoj vojsci od 1990. do 2006. godine.

Priopćenja