Predsjednik Josipović obišao HRZ i PZO

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/pleso_25082014_v.jpg
Foto: MORH/T. Brandt

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Ivo Josipović danas je, 25. kolovoza 2014., u pratnji ministra obrane RH Ante Kotromanovića i načelnika Glavnog stožera RH generala zbora Drage Lovrića posjetio Zapovjedništvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u vojarni na Plesu.

Predsjednik Josipović tom je prilikom obišao Eskadrilu borbenih aviona, gdje se upoznao se s tijekom remonta MiG-ova 21, a nakon toga je posjetio dežurni borbeni dvojac HRZ i PZO-a u sustavu zaštite zračnog prostora.  Zapovjednik HRZ i PZO-a general bojnik Dražen Šćuri za prisutne goste i predstavnike medija održao je prezentaciju o stanju i resursima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.
Predsjednik Josipović naglasio kako je ovo bila dobra prilika da javnost vidi da su materijalni resursi, iako nešto stariji, ipak dostatni da Hrvatska izvršava sve potrebne zadaće te da do 2024. godine ima zaštićeni zračni prostor. Predsjednik je istaknuo kako će se zalagati da Hrvatska zadrži sposobnost ratnog zrakoplovstva „bilo samostalno, što bi bilo najbolja opcija, bilo zajedno s nekim od partnera NATO saveza.“ Također, naglasio je da će se za tjedan dana održati sjednica Vijeća za obranu na kojoj će biti prezentirani preliminarni rezultati istrage pada MiG-a 21 u Donjoj Lomnici. „Pričekajmo rezultate istrage i onda ćemo moći reći je li riječ o tehničkoj, ljudskoj pogrešci ili o nepredviđenom događaju, sve opcije su otvorene“ dodao je predsjednik Josipović.
Ministar obrane Ante Kotromanović također je na pitanje o uzrocima pada MiG-a naglasio da će javnost pravovremeno izvijestiti, kada izvješće bude gotovo. „Ja sam kao ministar napravio sve što sam mogao i, unatoč svemu, osigurao sam sredstva za modernizaciju i za produženje životnog vijeka borbene eskadrile“, zaključio je ministar.
Hrvatskoj je do sada je s remonta u Ukrajini isporučeno 9 aviona, od čega je 5 u operativnoj upotrebi. Sredinom rujna očekuje se dolazak desetog aviona, a do kraja godine i preostala dva aviona. Cijena remonta i modernizacije kreće se oko 120 milijuna kuna.

 

 

    Predsjednik Josipović obišao HRZ i PZO

    Foto: MORH/ T. Brandt

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predsjednik-josipovic-obisao-hrz-i-pzo/josipovic_25082014_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predsjednik-josipovic-obisao-hrz-i-pzo/josipovic_25082014_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predsjednik-josipovic-obisao-hrz-i-pzo/josipovic_25082014_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predsjednik-josipovic-obisao-hrz-i-pzo/josipovic_25082014_4.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predsjednik-josipovic-obisao-hrz-i-pzo/josipovic_25082014_5.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predsjednik-josipovic-obisao-hrz-i-pzo/josipovic_25082014_6.jpg


Priopćenja