Predsjednica Vlade RH održala predavanje na HVU

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/hvu-kosor_09_16022011_v.jpg

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor posjetila je 16. veljače Hrvatsko vojno učilište "Petar Zrinski". Tom je prigodom polaznicima najviših razina izobrazbe na HVU Ratnoj školi, Zapovjedno stožernoj i Visokoj dočasničkoj školi te predavačima i nastavnicima HVU održala predavanje.

Dobrodošlicu premijerki poželio je ministar obrane Davor Božinović. „Hrvatsko vojno učilište je mjesto gdje se na mlade pripadnice i pripadnike OS-a tijekom školovanja prenose bogata iskustva stečena tijekom Domovinskog rata kao i najnovija znanja i vještine čime se grade snažne OS u kojima su ljudi najveća vrijednost“ kazao je Božinović. Ukazao je na naše sudjelovanje u međunarodnim operacijama. Kazao je i kako su upravo polaznici škola na HVU i njihvi predavači sadašnji i budući zamašnjak modernih trendova u OS, nositelji znanja za ostvarenje najzahtjevnijih zadaća u OS.

Predavanju premijerke Kosor nazočili su i zamjenici načelnika GS OSRH-a general pukovnik Slavko Barić i kontraadmiral Zdenko Simičić, ravnatelj HVU-a general bojnik Mirko Šundov, zamjenik ravnatelja HVU-a i zapovjednik Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ brigadni general Slaven Zdilar i drugi.

Obraćajući se okupljenima, Predsjednica Vlade je naglasila kako je za Hrvatsku 2011. godina posebno važna. Ta godina, u kojoj se obilježava dvadeseta godišnjica hrvatske neovisnosti, treba biti i godina u kojoj će Hrvatska završiti pregovore o pristupanju Europskoj uniji i potpisati pristupni ugovor. Republika Hrvatska je u dosadašnjem razvoju svog obrambenog sustava postigla brojne važne rezultate, napravljeno je puno vrijednih stvari koje su, konačno, dovele i do hrvatskog članstva u NATO savezu, no – naglasila je Jadranka Kosor- naš posao još nije gotov a reforme je potrebno provoditi i dalje. „Puno odličnog posla smo napravili u borbi protiv krize, ali i u borbi protiv svega što je zlo, i što je nagrizalo hrvatsko društvo“, rekla je Predsjednica Vlade posebno naglašavajući kako će se borba protiv kriminala i korupcije u društvu voditi još žešće i još odlučnije, te kako ona nije kampanja već način življenja.

U svom izlaganju, Predsjednica Vlade je istakla i važnu ulogu koju Republika Hrvatska ima u sigurnosnoj arhitekturi Europske unije, te potporu koju Hrvatska daje svojim susjedima na njihovom putu prema euroatlantskim integracijama pridonoseći time stabilizaciji neposrednog susjedstva, regije ali i šire Europe. Hrvatska već sada, svojim angažmanom u misijama EU-a i u multinacionalnoj postrojbi Europske unije pod vodstvom Njemačke i Švedske, daje svoj prilog sigurnosnoj i obrambenoj arhitekturi Europske unije.

Predsjednica Vlade je posebno naglasila ulogu hrvatskih vojnika koji sudjeluju u mirovnim misijama, a velik broj njih je svoja iskustva stjecao još tijekom Domovinskog rata. „Iskazujem ogromno poštovanje svima njima, njihovoj stručnosti, sa željom da budu najbolji u onome što rade i da se sretno vrate svojim kućama.“

Završavajući svoje izlaganje na Hrvatskom vojnom učilištu, predsjednica Vlade istakla je kako je Hrvatska danas nezaobilazan partner SAD-u i Europskoj uniji u stabilizaciji ovog područja. Prva i trajna zadaća je obrana integriteta RH u svakom smislu, te djelovanju u sklopu NATO-a koje će se odvijati u atmosferi suglasja između zadovoljavanja hrvatskih nacionalnih ciljeva i ciljeva NATO-a.

Pred Republikom Hrvatskom su daljnje važne zadaće koje će se rješavati u vremenu koje slijedi. Premijerka Kosor je istaknula kako bez obzira na ekonomsku situaciju i to što je ova godina izborna, ključne reforme pa tako i u obrambenom sustavu, ne mogu čekati. Kad je o obrambenom sustavu riječ, uz provođenje tehnološke modernizacije u skladu s dostupnim sredstvima poseban naglasak treba staviti na uspostavljanje funkcionalnog sustava upravljanja osobljem, revitalizaciju sustva vojnog školovanja te pronalaženje načina za poboljšanje radnog i životnog standarda vojnog i civilnog sastava našeg obrambenog sektora.

 

    Predsjednica Vlade RH održala predavanje na HVU

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predsjednica-vlade-rh-odrala-predavanje-na-hvu/hvu-kosor_01_16022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predsjednica-vlade-rh-odrala-predavanje-na-hvu/hvu-kosor_02_16022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predsjednica-vlade-rh-odrala-predavanje-na-hvu/hvu-kosor_03_16022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predsjednica-vlade-rh-odrala-predavanje-na-hvu/hvu-kosor_04_16022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predsjednica-vlade-rh-odrala-predavanje-na-hvu/hvu-kosor_05_16022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predsjednica-vlade-rh-odrala-predavanje-na-hvu/hvu-kosor_06_16022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predsjednica-vlade-rh-odrala-predavanje-na-hvu/hvu-kosor_07_16022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predsjednica-vlade-rh-odrala-predavanje-na-hvu/hvu-kosor_08_16022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predsjednica-vlade-rh-odrala-predavanje-na-hvu/hvu-kosor_09_16022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predsjednica-vlade-rh-odrala-predavanje-na-hvu/hvu-kosor_10_16022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predsjednica-vlade-rh-odrala-predavanje-na-hvu/hvu-kosor_11_16022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predsjednica-vlade-rh-odrala-predavanje-na-hvu/hvu-kosor_12_16022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predsjednica-vlade-rh-odrala-predavanje-na-hvu/hvu-kosor_13_16022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predsjednica-vlade-rh-odrala-predavanje-na-hvu/hvu-kosor_14_16022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predsjednica-vlade-rh-odrala-predavanje-na-hvu/hvu-kosor_15_16022011.jpg


Priopćenja