Predavanje efendije Hasanovića pripadnicima 19. kontingenta

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/gasinci_28012012_v.jpg

Na vojnom poligonu "Gašinci", a u sklopu priprema za odlazak u međunarodnu misiju ISAF u Afganistan pripadnicima 19. kontingenta predavanje je održao Aziz efendija Hasanović, pomoćnik muftije i glavni koordinator Islamske vjerske zajednice u Republici Hrvatskoj.


Svrha predavanja bila je upoznati pripadnike Oružanih snaga s načinom života te vjerskim i kulturnim običajima, tradicijom i poviješću afganistanskog naroda. Znanja stečena tijekom predavanja pridonose tome da su pripadnici naših Oružanih snaga u misiji ISAF prepoznati ne samo kao vrhunski profesionalci u obnašanju svojih zadaća nego i kao oni koji poštuju i uvažavaju običaje i način života Afganistanaca te uživaju njihovo povjerenje.

Efendija Hasanović vojnike je upoznao sa specifičnostima Afganistana i načinom života njegovih stanovnika, te im dao niz korisnih savjeta, onih ih svakodnevnog života, a koji će im život u misiji učiniti lakšim te im pomoći u uvažavanju i razumijevanju života u islamskom svijetu. Skrenuo im je, između ostalog, pozornost na ponašanje u javnosti, na ulici, razlike u običajima između sunita i šijita, na složeni etnički i plemenski sastav Afganistana.

"Vi u Afganistanu ne predstavljate samo sebe nego cijelu naciju. Vi ste ondje ambasadori mira, promicatelji ljudskih prava, ono što ste vi to je država koju predstavljate", istaknuo je efendija Hasanović te ih je posebno upozorio na uspostavljanje povjerenja i pozitivnog ozračja, a ono se gradi upravo poštivanjem zemlje u koju se dolazi.

Zapovjednik kontingenta brigadir Tomislav Galić zahvalio je na predavanju te istaknuo značenje ovakve suradnje i naglasio da je naša misija ići pomoći narodu Afganistana.

Ovakva suradnja s Islamskom zajednicom pokazala se vrlo korisnom i postala sastavni dio obuke naših vojnika koji se pripremaju za odlazak u misiju ISAF.



Priopćenja