Obilježavanje 10. godišnjice članstva Hrvatske u NATO-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/03/10_godina_rh_nato-570.jpg

Republika Hrvatska 1. travnja 2019. godine, na dan kad je postala punopravna članica Sjevernoatlantskog saveza, obilježava 10. obljetnicu članstva u NATO-u. Tim povodom od ožujka do lipnja 2019. godine održat će se nekoliko prigodnih svečanosti i aktivnosti.

SVEČANOST U ZAGREBU


U Zagrebu će se središnja svečanost 10. obljetnice ulaska Republike Hrvatske u NATO održati u petak 29. ožujka 2019. godine, u hotelu Westin, s početkom u 19,00 sati. Domaćini svečanosti su predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Između brojnih civilnih i vojnih gostiju i uzvanika, prijemu će nazočiti: potpredsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Michael R. Turner, voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i zastupnik u Hrvatskom saboru prof. dr. sc. Miroslav Tuđman, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov.

Nastupit će Jazz orkestar HV-a i klapa HRM-a „Sveti Juraj“, a u sklopu programa prikazat će se film o 10 godina članstva Hrvatske u NATO-u.

 

IMMEDIATE RESPONSE 


U Hrvatskoj vojsci središnje obilježavanje 10. obljetnice članstva RH u NATO-u održat će se u sklopu međunarodne vojne vježbe Immediate Response, u kojoj će sudjelovati oko 1600 pripadnika Oružanih snaga iz 12 zemalja. Riječ je o vježbi koja se provodi istovremeno u Hrvatskoj, u Sloveniji i Mađarskoj u periodu od 10. svibnja do 8. lipnja, u cilju poboljšanja interoperabilnosti zemalja NATO članica i partnerskih zemalja. 

Članstvom u Sjevernoatlantskom savezu, Hrvatska je ostvarila jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih i sigurnosnih ciljeva od svoga osamostaljenja te aktivno pridonosi svjetskoj i europskoj sigurnosti. Od trenutka pristupanja Savezu Hrvatska se kontinuirano potvrđuje kao predana i pouzdana saveznica, a više od 6.700 pripadnika Hrvatske vojske sudjelovalo je u NATO vođenim misijama, operacijama i aktivnostima.

Više informacija o 10 godina članstva RH u NATO-u možete pronaći na: 10. GODINA ČLANSTVA RH U NATO SAVEZU

Najave