U Briselu održan sastanak FNC inicijative pod vodstvom Njemačke

U organizaciji Savezne Republike Njemačke, na marginama sastanka ministara obrane država članica NATO-a u Briselu, Kraljevina Belgija, u srijedu, 24. lipnja 2015. godine održan je sastanak u okviru multinacionalne inicijative Koncepta vodećih nacija za izgradnju sposobnosti (Framework Nation Concept), na kojem je prisustvovao i ministar obrane Ante Kotromanovć, te na kojem je razmotren napredak u implementaciji inicijative.

Tijekom NATO summita u Walesu, ministri obrane 10 država članica Saveza, uključujući i Republiku Hrvatsku, potpisali su Zajedničko pismo o multinacionalnoj suradnji u izgradnji sposobnosti u okviru nove NATO-ove inicijative Koncepta vodećih nacija.

Temeljni cilj ove inicijative je usmjeravanje individualnih nacionalnih napora u svrhu zajedničke izgradnje multinacionalnih sposobnosti kroz formiranje grupacije država pod vodstvom vodeće nacije. Takva grupacija predstavlja platformu kroz koju bi se objedinjavale, održavale i usavršavale postojeće sposobnosti te  razvijale i pribavljale nove sposobnosti.

Godinu dana nakon potpisivanja Zajedničkog pisma u Walesu, šest novih država saveznica (Estonija, Litva, Latvija, Slovačka, Bugarska i Rumunjska) se pridružilo zajednici 10 europskih država pod vodstvom Savezne Republike Njemačke kao vodeće nacije te inicijativa sada  obuhvaća 16 džava koje predstavljaju europski stup sigurnosti Saveza.

Današnji sastanak je bio posvećen analizi mogućnosti doprinosa napora poduzetih u okviru inicijative Koncepta vodećih nacija strateškoj prilagodbi i transformaciji NATO-a te je zaključeno da ova inicijativa može izravno doprinijeti implementaciji Akcijskog plana za spremnost Saveza u duhu promijenjenog sigurnosnog okruženja. Inicijativa je također ocijenjena kao jedna od najuspješnijih inicijativa u okviru Saveza, koja će osim u području izgradnje sposobnosti, fokusirati svoj budući rad i na primjeni tih sposobnosti. U tu svrhu pripremit će se Mapa puta, te održavati redovni sastanci na visokoj razini kako bi ostvarili konkretne rezultate do slijedećeg summita u Varšavi slijedeće godine.

 



Priopćenja