Potpisan ugovor o donaciji Vlade SAD-a MORH-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/donacija_sad_4_16022011_v.jpg

Ministar obrane Davor Božinović i veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u RH James B. Foley potpisali su danas, 16. veljače 2011. godine, Ugovor o donaciji vojnih vozila i vojne opreme Vlade SAD-a Ministarstvu obrane, odnosno Oružanim snagama RH, vrijednosti oko 5,52 milijuna američkih dolara. Radi se o donaciji 13 oklopnih vozila tipa „HMMWV“ sa pripadajućom opremom, pričuvnim dijelovima i dodatnom komunikacijskom opremom.

Po potpisivanju ugovora u izjavi za medije ministar Božinović je istaknuo kako navedena vozila već koriste naši vojnici u Afganistanu, a ovih 13 vozila će se koristiti u Republici Hrvatskoj u sklopu obuke naših pripadnika za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama. Zahvalivši na donaciji američkom veleposlaniku Foleyu ministar je istaknuo kako „ strateško partnerstvo između SAD-a i Hrvatske je svakim danom sve sadržajnije, a ova donacija upravo to potvrđuje. „Ova vozila će se koristiti u Središtu za obuku u Požegi za obuku naših pripadnika a čime će se podići standard obuke naših snaga, ali i pojednostaviti i pojeftiniti troškovi koje smo do sada imali, jer su se za ovaj dio obuke naši vojnici obučavali izvan Hrvatske“, istaknuo je ministar Božinović.
Veleposlanik Foley je u svojoj izjavi naglasio kako se radi o donaciji vojne opreme  namijenjene za obuku pripadnika OSRH za sudjelovanje u misiji ISAF u Afganistanu, ali da će se oprema isto tako koristiti za potrebe pješaštva, razne vojne vježbe i sl.

„SAD i Hrvatska su strateški partneri i NATO saveznici, te u tom smislu želimo Hrvatskoj kao strateškom partneru pomoći u podizanju standarda i opremanja OSRH“, rekao je veleposlanik Foley, dodavši kako je u tu svrhu u zadnjih nekoliko godina Oružanim snagama RH donirano opreme vrijednosti preko 15 milijuna dolara. „Želio bih također reći da iznimno cijenimo profesionalnost i obučenost hrvatskih vojnika u koju smo se više puta uvjerili kroz iskustva zajedničkog sudjelovanja u međunarodnim mirovnim misijama; zajedno sudjelujemo u međunarodnim vojnim vježbama, uključeni smo u obuku s vašim vojnicima, te kroz navedene aktivnosti i  ovaj ugovor još jednom potvrđujemo naše strateško partnerstvo“, zaključio je veleposlanik Foley.

    Potpisan ugovor o donaciji Vlade SAD-a MORH-u

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/potpisan-ugovor-o-donaciji-vlade-sad-a-morh-u/donacija_sad_1_16022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/potpisan-ugovor-o-donaciji-vlade-sad-a-morh-u/donacija_sad_2_16022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/potpisan-ugovor-o-donaciji-vlade-sad-a-morh-u/donacija_sad_3_16022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/potpisan-ugovor-o-donaciji-vlade-sad-a-morh-u/donacija_sad_4_16022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/potpisan-ugovor-o-donaciji-vlade-sad-a-morh-u/donacija_sad_5_16022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/potpisan-ugovor-o-donaciji-vlade-sad-a-morh-u/donacija_sad_6_16022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/potpisan-ugovor-o-donaciji-vlade-sad-a-morh-u/donacija_sad_7_16022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/potpisan-ugovor-o-donaciji-vlade-sad-a-morh-u/donacija_sad_8_16022011.jpg


Priopćenja