Potpisan Sporazum o privremenoj predaji vojarne "Svetica – Kneja" u Slunju

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/ministar_slunj_06082009_v.jpg

Ministar obrane Branko Vukelić i gradonačelnik Grada Slunja Ivan Bogović potpisali su u četvrtak, 6. kolovoza, Sporazum o privremenoj predaji vojarne "Svetica – Kneja" u Slunju.
"Ovaj Sporazum je još jedan konkretan doprinos Ministarstva obrane Gradu Slunju, a potpisan je na uzajamnu dobrobit", rekao je ministar Vukelić, istaknuvši da će se time MORH pa i državni proračun rasteretiti troškova održavanja i čuvanja te vojarne, dok će Grad Slunj istodobno dobiti na korištenje potrebne prostorije.

Ministar je ujedno pojasnio da je riječ o privremenom Sporazumu koji će biti na snazi do donošenja konačnog rješenja, koje je također dogovoreno. Naime, prostor te za Oružane snage RH neperspektivne vojarne predviđen je za izgradnju stambenih objekata i sportsko-rekreativnih sadržaja, a u suradnji s Gradom Slunjem gradili bi se kadrovski stanovi za pripadnike OSRH-a. Prema riječima ministra, budući da je u blizini perspektivno vojno vježbalište, MORH je zainteresiran i za dodatne kadrovske stanove na tom području. Kako je dogovoreno u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, taj dio bit će realiziran u sklopu POS-ovih stambenih objekata, čija bi izgradnja trebala početi već iduće godine. Tako će se u Slunju već dogodine graditi oko 50 stanova od kojih polovica za potrebe Ministarstva obrane, čime bi se ujedno smanjili putni troškovi pripadnika OS RH-a koji rade na tom području, a gradnju novih kadrovskih stanova MORH će financirati prodajom oko 1800 neperspektivnih, koja je regulirana već postojećom Uredbom Vlade RH.

Izrazivši zadovoljstvo što je Grad Slunj prepoznao dobrobit koju vojska radom i životom na tom području donosi lokalnoj zajednici, ministar Vukelić je zaključio da će se obostrano korisna suradnja nastaviti i ubuduće. Zadovoljstvo je izrazio i slunjski gradonačelnik Bogović, zahvalivši ministru na osobnom doprinosu toj suradnji, te je ujedno istaknuo golemu potporu koju Ministarstvo obrane i Oružane snage pružaju lokalnoj zajednici, poručivši: "Ta se potpora prije svega odnosi na izgradnju i unapređenje stanja komunalne infrastrukture u Gradu Slunju, te otvaranju mogućnosti zapošljavanja lokalnog stanovništva u vojnim objektima, kao i u organizaciji raznih kulturnih, zabavnih i sportskih događanja". Za taj je doprinos Grad Slunj dodijelio priznanje Ministarstvu obrane, koje je primio ministar Vukelić na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj povodom Dana Grada.  



Priopćenja