Potpisan sporazum o američkoj donaciji za zbrinjavanje UbS-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/sporazum-hr-usa_31072014_v.jpg
Foto: MORH/ J. Kopi

Ministar obrane Ante Kotromanović i američki veleposlanik u RH Kenneth Merten danas su, 31. srpnja 2014., u Zagrebu potpisali sporazum o donaciji Sjedinjenih Američkih Država namijenjenoj zbrinjavanju neperspektivnih ubojitih sredstava (UbS), u vrijednosti milijun dolara.

 Zapovjednik Zapovjedništva za potporu, general bojnik Mate Ostović, rekao je da je riječ o programu koji traje već treću godinu, te izrazio nadu da će se uspješna suradnja nastaviti i u budućnosti.

„Danas su potpisani dokumenti koji omogućavaju sufinanciranje izgradnje određenih sustava tehničke zaštite, čime se povećava razina sigurnosti skladišta UbS-a kojima raspolažu OS RH“, istaknuo je general Ostović, te dodao da će sporazum početi s realizacijom nakon 1. listopada ove godine.

Sporazumom se nastavljaju aktivnosti na zbrinjavanju i uništavanju viškova neperspektivnih protuzrakoplovnih lakih prijenosnih raketnih sustava (MANPADS).

Naime, američka je strana, temeljem sporazuma između Republike Hrvatske i SAD-a iz 2008. i 2011. godine, već donirala sredstva u iznosu od dva milijuna američkih dolara.

Donirana sredstva će se, osim za potrebe uništavanja viškova neperspektivnih prijenosnih protuzračnih i protuoklopnih sustava, koristiti i za modernizaciju i podizanje standarda sigurnosti skladišta UbS-a.

    Potpisan sporazum o američkoj donaciji za zbrinjavanje UbS-a

    Foto: MORH/ J. Kopi

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/americko-hrvatski-sporazuma-o-donaciji/sporazum-hr-usa_31072014_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/americko-hrvatski-sporazuma-o-donaciji/sporazum-hr-usa_31072014_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/americko-hrvatski-sporazuma-o-donaciji/sporazum-hr-usa_31072014_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/americko-hrvatski-sporazuma-o-donaciji/sporazum-hr-usa_31072014_4.jpg


Priopćenja