Potpisan Memorandum o suglasnosti o uspostavi MATC-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/match_24062015_v.jpg

Ministar obrane Ante Kotromanović je danas, 24. lipnja 2015. godine na marginama sastanka ministara obrane država članica NATO-a u Bruxellesu potpisao Memorandum o suglasnosti o uspostavi Multinacionalnog zrakoplovnog obučnog centra (Multinational Aviation Training Centre – MATC) kojim je Republika Hrvatska, uz češke, slovačke i mađarske partnere, potvrdila svoje sudjelovanje u ovom projektu. 

Projekt uspostave MATC-a pokrenut je u cilju standardizacije zrakoplovne obuke, povećanja interoperabilnosti te uštede troškova kroz povećanu efikasnost i efektivnost obučnih aktivnosti kroz multinacionalnu suradnju u okviru NATO-ove inicijative Pametne obrane (Smart Defence), a slijedom zaključaka sa NATO-ovog summita u Chicagu u svibnju 2012. godine o važnosti pružanja zajedničkog doprinosa razvoju obrambenih sposobnosti kroz sudjelovanje saveznica u multinacionalnim projektima. 

Uspostava MATC-a predstavlja sljedeći korak u razvoju višegodišnje uspješne suradnje država sudionica u provedbi zajedničke preduputne obuke za zrakoplovne timove koji se raspoređuju u područje operacija. Slijedom navedenog, obučni program Centra će se temeljiti na iskustvima iz već postojećih programa zrakoplovne obuke. Očekuje se kako će MATC započeti s radom do kraja 2015., dok bi punu operativnu sposobnost trebao postići tijekom 2017. godine.

 



Priopćenja