Potpisan Godišnji plan obrambene suradnje s Kosovom

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/kosovo_13122012_v.jpg

Tijekom službenog posjeta Republici Kosovo, ministar obrane Ante Kotromanović susreo se danas, 13. prosinca 2012. u Prištini s ministrom kosovskih sigurnosnih snaga Agimom Çekuom.

Na bilateralnom sastanku bilo je riječi o sigurnosnoj situaciji na Kosovu i regiji, napretku dijaloga sa Srbijom, ulozi NATO saveza i Europske unije u stabilizaciji stanja i borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i krijumčarenja, a posebna pažnja posvetila se bilateralnoj obrambenoj suradnji Kosova i Hrvatske.

Ministar Kotromanović napomenuo je kako je namjera Hrvatske i dalje zadržati aktivnu ulogu u okviru NATO vođene operacije KFOR sve dok to bude potrebno. “Hrvatska će, kao članica NATO-a, ostati predana djelovanju Saveza na terenu i uspostavi održive i trajne stabilnosti na Kosovu”, rekao je Kotromanović. Isto tako ministar je istaknuo da je MORH spreman na području obrane pružiti svu potrebnu potporu Ministarstvu kosovskih sigurnosnih snaga u transferu znanja i iskustva.

Govoreći o situaciji na sjeveru Kosova, obje strane složile su se da Kosovske snage sigurnosti trebaju odigrati odlučujuću ulogu u osiguranju uvjeta kako bi kosovski Srbi stekli osjećaj da je njihova budućnost na Kosovu sigurna. Stoga je zaključeno kako je potrebno da Kosovo nastaviti s ispunjavanjem svih dogovorenih sporazuma između Prištine i Beograda, što je nužno za daljnju euroatlantsku perspektivu Kosova.

Nakon službenog dijela sastanka izaslanstva su potpisala Godišnji plan bilateralne obrambene suradnje za 2013. godinu. Tim dokumentom jasno se artikulira spremnost MORH-a i OSRH u pružanju stručne pomoći kosovskom obrambenom sektoru u prijenosu iskustva iz područja transformacije oružanih snaga, kako kroz planirane sastanke eksperata, tako i kroz omogućavanje školovanja pripadnika Kosovskih snaga sigurnosti na Hrvatskom vojnom učilištu.

Boravak na Kosovu ministar Kotromanović iskoristio je za posjet hrvatskom kontingentu u operaciji KFOR, koji je smješten u vojnom kampu Bondsteel kod Uroševca, kao i za susret sa zapovjednikom KFOR-a general bojnikom  Volkerom Halbauerom.

    Potpisan Godišnji plan obrambene suradnje s Kosovom

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/potpisan-godinji-plan-obrambene-suradnje-s-kosovom/kosovo_13122012_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/potpisan-godinji-plan-obrambene-suradnje-s-kosovom/kosovo_13122012_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/potpisan-godinji-plan-obrambene-suradnje-s-kosovom/kosovo_13122012_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/potpisan-godinji-plan-obrambene-suradnje-s-kosovom/kosovo_13122012_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/potpisan-godinji-plan-obrambene-suradnje-s-kosovom/kosovo_13122012_05.jpg


Priopćenja