Posjet zapovjednika HRM zapovjedniku RM Albanije

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/priopcenje_010208.jpg

Sukladno Planu Međunarodne vojne suradnje za 2008. godinu, izaslanstvo Hrvatske ratne mornarice na čelu sa zapovjednikom komodorom Antom Urlićem, posjetilo je Republiku Albaniju od 22. do 25. siječnja 2008. godine.

Tijekom posjete Albaniji, izaslanstvo HRM primio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Albanija, general pukovnik Luan Hoxha koji je istakao značaj suradnje oružanih snaga dviju država po pitanju regionalne sigurnosti te pristupanja NATO savezu. Naglasio je i uspješnu suradnju dviju ratnih mornarica pri čemu je zapovjednik HRM istakao spremnost za nastavak uspješno započete suradnje.

Hrvatsko izaslanstvo je također primio zapovjednik Ratne mornarice Republike Albanije, kapetan bojnog broda Kristaq Gerveni sa suradnicima koji su prezentiralo albansku ratnu mornaricu s posebnim osvrtom na preustroj i modernizaciju. Zapovjednika HRM je posebno interesirao proces modernizacije Albanske ratne mornarice i sustav izobrazbe časničkog kadra. Albanska strana je detaljno prezentirala proces nabave i izgradnje četiri ophodna broda tipa STAN. Također je prezentiran i sustav izobrazbe časnika gdje se časnici iz sve tri grane školuju na vojnom učilištu u Tirani.

Albanska strana posebno je zainteresirana za mogućnost izobrazbe svojih kadrova na hrvatskim radarskim postajama te za mogućnosti razmjene radarske slike između radarskih postaja HRM i Albanske RM. Zapovjednik HRM prezentirao je ustroj Obalne straže Republike Hrvatske istakavši da je HRM bila nositelj izrade podzakonskih akata vezano za djelokrug rada Obalne straže te da je HRM spremna podijeliti stečena iskustva s Albanskom RM.

U sklopu posjete hrvatsku delegaciju primio je i zapovjednik združenih snaga, general bojnik Shpetim Spahiu kojeg je također zanimala mogućnost razmjene radarskih podataka ponudivši mogućnost posjete stožernih časnika HRM na vježbama u organizaciji zapovjedništva Združenih snaga Republike Albanije (JFC). Na tim vježbama sudjeluju pripadnici Albanske kopnene vojske, zračnih i mornaričkih snaga te pomorska policija i lučke kapetanije. Zapovjednik HRM se ispred izaslanstva zahvalio na dobrodošlici te istakao spremnost HRM za potporu u obuci poslužitelja radarskih postaja te za sve oblike unapređenja suradnje.

Izaslanstvo HRM se, na svom putu prema Republici Albaniji, susrelo sa zapovjednikom Mornaričke baze Vojske Crne Gore, kapetanom bojnog broda Rajkom Bulatovićem. Tijekom susreta izaslanstvo HRM je crnogorskoj strani prezentiralo iskustva vezana za planove modernizacije i pripremama vezanim uz proces pristupanja NATO savezu. Crnogorska strana je najviše bila zainteresirana za mogućnosti izobrazbe kadrova u RH te za uključivanje u regionalne inicijative, te ustrojavanja Obalne straže Republike Hrvatske.



Priopćenja