Svečana akademija povodom 24. obljetnice VRO Oluja

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/08/svecana_akademija_hv_01082019_n-1024x678.jpg
Foto: MORH / J. Kopi

Pripadnicima Hrvatske vojske i Ministarstva obrane dodijeljena su promaknuća, pohvale i nagrade

Povodom obilježavanja 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u četvrtak, 1. kolovoza 2019. održana je svečana akademija u Domu Hrvatske vojske “Zvonimir” na kojoj su pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske i Ministarstva obrane dodijeljena promaknuća, pohvale i nagrade.

Svečanoj akademiji nazočili su predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj, generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo i drugi visoki vojni i civilni dužnosnici i uzvanici.
Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović u toj prigodi čestitala je promaknutim pripadnicima Hrvatske vojske kazavši kako nema prigodnijih dana nego nadolazećih za zahvaliti Hrvatskoj vojsci na svemu što čini za obranu hrvatske slobode i samostalnosti.

“Hrvatski branitelji zauvijek će zauzimati posebno mjesto u hrvatskoj povijesti i sretna sam gledajući ove mlade ljude kao njihove nasljednike, to nam jamči da ćemo i dalje biti zaštićeni i sigurni”, poruka je hrvatske predsjednice koja je u ovoj prigodi podsjetila kako je upravo Oluja bila prekretnica za dolazak mira ratom zahvaćene hrvatske države.

Krstičević: Kao i hrvatski branitelji uvijek moramo težiti višem cilju

Svečana akademija povodom 24. obljetnice VRO Oluja
Ministar obrane RH Damir Krstičević | Foto: MORH / J. Kopi

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević čestitao je u ime predsjednika Vlade i u svoje osobno ime Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te svim promaknutim, pohvaljenim i nagrađenim pripadnicima Hrvatske vojske, poručio kako im promaknuća, pohvale i nagrade trebaju biti dodatna motivacija kako bi još više pridonosili razvoju i jačanju Hrvatske vojske.

“Za nekoliko dana, središnjom svečanošću u Kninu obilježit ćemo povijesni dan, kada su hrvatski branitelji uzeli sudbinu svoga naroda u svoje ruke i veličanstvenom operacijom oslobodili okupirana područja,” rekao je ministar Krstičević naglasivši kako je Oluja dan kada slavimo najveću pobjedu Hrvatske vojske i policije u Domovinskom ratu, ali i dan kada se sjećamo hrvatskih branitelja koji su za današnji mir i slobodu u temelje države ugradili svoje živote.
“Ogromna žrtva plaćena je za našu slobodu i vjerujem da će i ovogodišnja proslava biti svečana i dostojanstvena. S druge strane, ovogodišnja Oluja bit će znakovita i tužna zbog našeg Josipa Briškog, koji je poginuo služeći domovini i cijelom čovječanstvu u borbi za mir, slobodu i sigurnost u svijetu,“ kazao je ministar obrane i istaknuo kako Josipova smrt svima nama svjedoči kako mir i sigurnost nemaju cijenu te baš zato moramo danas svi raditi kako bi i dalje unaprjeđivali, razvijali i jačali Hrvatsku vojsku i cjelokupni Sustav domovinske sigurnosti.

„Kao i naši hrvatski branitelji, ne smijemo se nikada zadovoljiti prosječnošću i dostignutim sposobnostima. Uvijek moramo težiti višem cilju. Upravo zato ustrojavamo nove ustrojbene cjeline, razvijamo nove sposobnosti“, rekao je ministar Krstičević i još jednom istaknuo kako narod voli Hrvatsku vojsku kako su je sa zadovoljstvom i širom otvorenog srca dočekali u svakome gradu u koji je došla.

„Ova vojska je dio tog naroda, stvorena je uz narod, tugovala je uz narod, slavila je uz narod i ona mora danas živjeti s narodom“, rekao je ministar Krstičević.

Šundov: Hrvatska vojska ponos je našeg naroda

Svečana akademija povodom 24. obljetnice VRO Oluja
Načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general zbora Mirko Šundov | Foto: MORH / J. Kopi

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov još jednom je istaknuo kako je Hrvatska vojska jamac obrane suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Hrvatske i važan oslonac pri pomoći civilnim institucijama, na ponos hrvatskog naroda i svih njezinih građana.

„Ovo su dani kada na osobit način odajemo počast svim sudionicima Domovinskog rata, svima koji su „Oluju“ učinili veličanstvenom, posvetili joj svoju mladost, a osobito onima koji su dali svoje živote“, poruka je generala Šundova.

U sklopu svečane akademije, pročitane su odluke te uručeni izvodi o promaknućima, nagradama, pohvalama i poticajnim mjerama pripadnicima Ministarstva obrane RH i Oružanim snagama RH.

Svečana akademija povodom 24. obljetnice VRO Oluja
Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Hrvatske vojske Kolinda Grabar Kitarović | Foto: MORH / J. Kopi

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga u viši čin promaknula je ukupno 106 pripadnika Hrvatske vojske.

U čin general-bojnika promaknut je brigadni general Boris Šerić, a u čin brigadnog generala promaknuti su brigadir Ivan Turkalj, brigadir Michael Križanec i brigadir Mijo Validžić.

„Svakom vojniku kada krene u karijeru negdje u mislima stoji čin generala kao potvrda za sav njegov rad. Kada govorimo o Oluji osjećaji zahvale, ponosa i odgovornosti se miješaju. Hvala svim onim vojnicima i policajcima koji su položili svoje živote, a nisu dočekali slobodnu Hrvatsku“, rekao je brigadni general Mijo Validžić.

U čin brigadira promaknute su dvije pukovnice i deset pukovnika, a u čin pukovnika promaknuto je trideset bojnika. U čin bojnika promaknuta su 32 satnika.

Brigadirka Neda Punek Gobec kazala je kako se osjeća ponosno i sretno.

„Ponos jer danas slavimo Oluju koja je bila savršeno izvedena vojnička akcija kojom smo postali slobodna zemlja“, kazala je brigadirka Punek Gobec dodavši kako je u vojnoj karijeri imala priliku služiti domovini i izvan njezinih granica što joj je predstavljalo veliko zadovoljstvo.

Zapovjednik Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze bojnik Tomislav Vacenovski promaknut je u čin pukovnika.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih u viši čin promaknuo je ukupno 260 dočasnica i dočasnika Oružanih snaga, a od toga je u čin časničkog namjesnika promaknuto pet stožernih narednika.

Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović pohvalila je i nagradila za uspješno obavljene zadaće te ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća 12 pripadnika Hrvatske vojske.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević za uspješno obavljene zadaće te ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća pohvalio je i nagradio 33 pripadnika Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov za osobito uspješno obavljene zadaće te ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća pohvalio je i nagradio ukupno 46 pripadnika Hrvatske vojske.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera pohvalio je i nagradio za osobito uspješno obavljene zadaće te ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća pohvalio je i nagradio osam djelatnika Hrvatske vojske.

Direktor Glavnog stožera OS RH za osobito uspješno obavljene zadaće te ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća pohvalio je i nagradio šest djelatnika Hrvatske vojske.

Također, dvojica ozlijeđenih pripadnika 10. HRVCON-a u misiji Resolute Support u Afganistanu odlikovani su Redom hrvatskog trolista.

Objava Svečana akademija povodom 24. obljetnice VRO Oluja pojavila se prvi puta na MORH.

    Svečana akademija povodom 24. obljetnice VRO Oluja

    Foto: MORH / J. Kopi

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-24-obljetnice-vro-oluja/svecana_akademija_01082019_19072019_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-24-obljetnice-vro-oluja/svecana_akademija_01082019_19072019_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-24-obljetnice-vro-oluja/svecana_akademija_01082019_19072019_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-24-obljetnice-vro-oluja/svecana_akademija_01082019_19072019_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-24-obljetnice-vro-oluja/svecana_akademija_01082019_19072019_05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-24-obljetnice-vro-oluja/svecana_akademija_01082019_19072019_06.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-24-obljetnice-vro-oluja/svecana_akademija_01082019_19072019_07.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-24-obljetnice-vro-oluja/svecana_akademija_01082019_19072019_08.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-24-obljetnice-vro-oluja/svecana_akademija_01082019_19072019_09.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-24-obljetnice-vro-oluja/svecana_akademija_01082019_19072019_10.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-24-obljetnice-vro-oluja/svecana_akademija_01082019_19072019_11.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-24-obljetnice-vro-oluja/svecana_akademija_01082019_19072019_12.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-24-obljetnice-vro-oluja/svecana_akademija_01082019_19072019_13.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-24-obljetnice-vro-oluja/svecana_akademija_01082019_19072019_14.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-24-obljetnice-vro-oluja/svecana_akademija_01082019_19072019_15.jpg


Priopćenja