Perešinov “Pobjednik” još jednom ujedinio Hrvatsku

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/07/ljerka_peresin_morh_mig21_06062019_v-1024x683.jpg

Otkako je avion MiG-21 oznake "26 112" legendarnog hrvatskog pilota Rudolfa Perešina vraćen u Hrvatsku, preko 110 tisuća posjetitelja obišlo ga je ispred Ministarstva obrane u Zagrebu

Objava Perešinov “Pobjednik” još jednom ujedinio Hrvatsku pojavila se prvi puta na MORH.

Otkako je avion MiG-21 oznake “26 112”  legendarnog hrvatskog pilota Rudolfa Perešina vraćen u Hrvatsku, preko 110 tisuća posjetitelja obišlo ga je ispred Ministarstva obrane u Zagrebu, gdje se avion nalazi od sredine svibnja kada je nakon 28 godina, konačno vraćen u Hrvatsku.

Avion junaka Domovinskog rata svakodnevno su obilazili brojni građani i turisti pa je zbog velikog interesa javnosti, Perešinov avion MiG-21 ispred Ministarstva obrane RH u Zagrebu izložen do Dana državnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja 2019. godine.

„Prva reakcija na vijest o povratku MiG-a 21, o povratku aviona mog Rudija u Hrvatsku, bila je nevjerica. Svi su doduše o tome govorili godinama, sve Vlade su to spominjale kako moraju ili trebaju riješiti, a ovo je bio prvi put da se o tome nije pričalo. Nije se pričalo, ali se radilo. Malo priče, a puno ljubavi i slobodnog vremena za dostizanje ovog velikog cilja. To nam treba biti putokaz za dalje“, rekla je supruga junaka Domovinskog rata Rudolfa Perešina, Ljerka Perešin komentirajući veliki interes posjetitelja za obilazak aviona njezinog supruga.

Perešinov „Pobjednik“ još jednom ujedinio Hrvatsku
Ljerka Perešin – Foto: MORH / M. Čobanović

„Sva ova djeca, ova mladost, turisti, stariji i mlađi, svi su zainteresirani za vidjeti MiG. Na kraju, upravo takav kakav je, predstavlja autentičan simbol onog vremena, vremena i stvari kojima smo odlučno rekli ne“, rekla je Ljerka Perešin i zahvalila Hrvatskoj vojsci na angažmanu i trudu prilikom povratka aviona iz Austrije u Hrvatsku te kadetima i vojnim policajcima koji čuvaju avion i svima koji ga obiđu, prezentiraju priču o Rudijevom avionu i Domovinskom ratu.

Zaključila je: „Moram reći, gledajući MiG ispred Ministarstva obrane, zaista, izgleda mi sve to pomalo nevjerojatno. Zaista veličanstveno jer, tu osjećam da mu i je mjesto. Ovakva „ptica“zaista može i treba biti ispred našeg ministarstva, ispod naše zastave“, rekla je Perešin.

Pilot HRZ-a s djecom jednog zagrebačkog vrtića prilikom njihova obilaska Perešinbova MiG-a 21 i MORH-a – Foto: MORH / M. Čobanović

Ljerka Perešin: Uvijek smo bili narod otvorena srca, takvi moramo i ostati

Prisjetivši se svečanosti povodom povratka MiG-21 u domovinu, Ljerka Perešin osvrnula se na govor svoje kćeri priznavši kako je njime još jednom potvrdila sličnost sa svojim ocem te kako je i nju kao majku, ali i cijelu obitelj, svojim nastupom itekako iznenadila.

Na kraju, dodala je kako je Hrvatska još jednom pokazala svoje veliko srce, razumijevanje i suosjećanje te kako je to put koji uvijek i u svakoj situaciji, moramo izabrati.

Perešinov „Pobjednik“ još jednom ujedinio Hrvatsku
Ljerka Perešin – Foto: MORH / M. Čobanović

Dario Perešin: Emocije su žive kao i devedesetih godina

Lika i djela svoga strica Rudolfa uvijek će se rado prisjećati i njegov nećak Dario koji je također obišao avion legendarnog pilota i priznao kako gledajući ga, proživljava sve one emocije kao i devedestih godina.

Dario Perešin ispred MiG-a 21
Dario Perešin – Foto: MORH / M. Čobanović

„Moram reći, jednostavno sam znao da će se taj avion vratiti. Godinama smo to čekali i mi kao obitelj, ali i cijela država. Kada se vratio, ponovo smo proživljavali te ratne godine. Moj otac, njegov brat, bio je jako emotivan i to su bili dani kada smo sve ponovo proživljavali jako intenzivno“, ispričao je Dario Perešin.

Osim brojnih građana i turista koji su obišli avion legendarnog hrvatskog pilota, grupne posjete Ministarstvu obrane organizirali su dječji vrtići, osnovne i srednje škole kojima su kadeti Hrvatske vojske i piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, otkrili brojne zanimljivosti o Rudijevom avionu.

Podsjetimo, povodom obilježavanja 24. obljetnice pogibije Rudolfa Perešina te 28. obljetnice osnivanja Hrvatske vojske, nakon 28 godina Perešinov MiG-21 kojim je u listopadu 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt, vraćen je u domovinu gdje će trajno podsjećati na prelet koji je postao jedan od najpoznatijih pothvata iz Domovinskog rata.

Perešinov MiG-21 ispred MORH-a do Dana državnosti
Djeca iz jednog zagrebačkog vrtića prilikom obilaska MiG-a 21 ispred MORH-a – Foto: MORH / M. Čobanović

Objava Perešinov “Pobjednik” još jednom ujedinio Hrvatsku pojavila se prvi puta na MORH.Stranica