Posjet NATO MAP/PARP tima Republici Hrvatskoj

U okviru hrvatskog sudjelovanja u Akcijskom planu za članstvo (MAP- Membership Action Plan) i u Procesu planiranja i raščlambe (PARP – Planning and Review Proces) u razdoblju od 5. do 7. studenog 2007. u radnom posjetu Republici Hrvatskoj boravio je NATO MAP/PARP stručni tim na čelu s pomoćnikom Glavnog tajnika NATO-a za političke poslove i sigurnosnu politiku, g. Martinom Erdmannom.


Osnovna namjera NATO-ovog posjeta je bila, prije sljedećeg summita NATO, steći jasnu sliku o napretku reformi obrambenih sustava, a kako bi članice na temelju kvalitetnih informacija mogle donijeti odluku o pozivu za članstvo u Savezu. Tijekom posjeta NATO-ov stručni tim je obavio političke i obrambene konzultacije, te konzultacije vezane uz pravna, sigurnosna i gospodarska pitanja s predstavnicima RH (MVPEI-a, MORH-a i OS RH, Vlade RH, Ureda Predsjednika RH, Hrvatskog sabora itd.).

Pomoćnik Glavnog tajnika obavio je stručne razgovore s ministricom vanjskih poslova, ministrom obrane i drugim predstavnicima tijela državne uprave. Na temelju ovih konzultacija te dodatnih razgovora u Bruxellesu s predstavnicima NATO članica tijekom studenog (u formatu PMSC/PARP 26+1), biti će izrađena posebna izvješća ("PfP i PARP procjena 2007 " i „MAP izvješće o napretku“) u kojima će se ocijeniti i analizirati uspješnost hrvatskih priprema i provođenje reformi za članstvo u NATO-u.

Hrvatski napredak u provedbi reformi i planova zacrtanih dugoročnom planskim dokumentima ocijenjen je vrlo dobrim. Hrvatska je dobila pohvale za uspješnu provedbu reforme oružanih snaga, a pozitivno je ocijenjena i implementacija Dugoročnog plana razvoja 2006 - 2015, posebice planiranje financiranja OS RH.
Također je iskazano zadovoljstvo i s implementacijom partnerskih ciljeva, a najviše pohvala Hrvatskoj upućeno je za njen doprinos izgradnji mira i stabilnosti u Afganistanu kroz sudjelovanje u međunarodnoj misiji ISAF. U pogledu pozivnice Hrvatskoj u NATO na predstojećem summitu Saveza u Bukureštu u travnju 2008., NATO predstavnici izrazili su svoj optimizam, uz napomenu kako konačnu odluku o hrvatskoj pozivnici ipak donose zemlje članice Saveza konsenzusom.

Priopćenja