Posjet Načelnika Glavnog stožera OS RH SAD-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/lucic_sad_11012011_s_v.jpg

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Josip Lucić sa suradnicima nalazi se od 9. siječnja 2011. godine u višednevnom službenom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je otputovao na poziv načelnika Združenog stožera Oružanih snaga SAD-a.

General Lucić u pratnji zapovjednika Zapovjedništva za potporu OS RH, general bojnika Mate Ostovića, zamjenika zapovjednika HRZ i PZO-a, brigadnog generala Dražena Šćurija te vojnog izaslanika RH u SAD-u, brigadnog generala Mate Pađena posjetit će Pentagon, Zapovjedništvo za transformaciju NATO-a i Zapovjedništvo združenih snaga u Norfolku, Centralno zapovjedništvo u Tampi gdje će se susresti s najvišim zapovjednicima OS SAD-a.

Prvog dana posjeta, u ponedjeljak 10. siječnja 2011. generala Lucića primio je predsjedavajući Združenog stožera OS SAD-a, admiral Mike Mullen. Nakon svečane ceremonije dočeka koja je upriličena ispred zgrade Pentagona, hrvatsko i američko izaslanstvo održalo je stožerne razgovore. Tom prigodom razmijenjena su mišljenja o nastavku bilateralne vojne suradnje, razgovaralo se o sudjelovanju pripadnika OS RH u operaciji ISAF u Afganistanu te mogućnostima i novim oblicima daljnje suradnje.

Nakon posjete Pentagonu načelnik Glavnog stožera OS RH položio je vijenac na grob neznanom junaku na vojnom memorijalnom groblju Arlington, a potom se sastao sa zapovjednikom Nacionalne garde Minnesote, general bojnikom Richardom Nashom. Država Minnesota partnerska je država Republike Hrvatske unutar „State Partnership Programa“, a potvrda dobre suradnje ogleda se kroz zajednički OMLT (Tim za mentoriranje i obuku afganistanske vojske) u operaciji ISAF u Afganistanu.



    Posjet Načelnika Glavnog stožera OS RH SAD-u

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-naelnika-glavnog-stoera-os-rh-sad-u/lucic_sad_20110111_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-naelnika-glavnog-stoera-os-rh-sad-u/lucic_sad_20110111_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-naelnika-glavnog-stoera-os-rh-sad-u/lucic_sad_20110111_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-naelnika-glavnog-stoera-os-rh-sad-u/lucic_sad_20110111_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-naelnika-glavnog-stoera-os-rh-sad-u/lucic_sad_20110111_06.jpg


Priopćenja