Pomoćnik ministra Mihatov na Vijeću za vanjske poslove EU u Luksemburgu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/07/mihatov_18062019_v-1024x683.jpg

U Luksemburgu je 17. lipnja 2019. godine održan sastanak Vijeća za vanjske poslove EU na kojem je Ministarstvo obrane predstavljao pomoćnik ministra obrane Petar Mihatov.

Objava Pomoćnik ministra Mihatov na Vijeću za vanjske poslove EU u Luksemburgu pojavila se prvi puta na MORH.

Na zajedničkoj sjednici ministara obrane i ministara vanjskih poslova, uz sudjelovanje potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić, raspravljalo se o provedbi i perspektivama Globalne strategije vanjske i sigurnosne politike EU (EUGS) usvojene 2016. godine. Naglasak rasprave stavljen je na provedbu i koherentnosti obrambenih inicijativa, EU-NATO suradnju, te dosad ostvarene rezultate. Osnova za raspravu bilo je Izvješće visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku o ocjeni napretka provedbe EUGS-a te Godišnje izvješće o provedbi Stalne strukturirane suradnje.

U svom izlaganju pomoćnik ministra Mihatov osvrnuo se na obrambene aspekte Globalne strategije ocijenivši  ju dobrim okvirom koji je doprinio jačanju europske obrambene suradnje i koordinacije sa strateškim partnerima, ponajprije s NATO-om. Prioriteti identificirani u Globalnoj strategiji i dalje su vrlo relevantni, no potreban je dodatni rad na implementaciji postojećih inicijativa. Također, Mihatov se osvrnuo na pitanje strateškog narativa, odnosno uspostavu jasne komunikacije prema transatlantskim partnerima o komplementarnosti obrambenih inicijative Europske unije s naporima NATO-a u izgradnji sposobnosti.

Na sjednici su usvojeni Zaključci Vijeća o sigurnosti i obrani u kontekstu Globalne strategije EU.

Objava Pomoćnik ministra Mihatov na Vijeću za vanjske poslove EU u Luksemburgu pojavila se prvi puta na MORH.



Stranica