Početak obuke pripadnika ANA- e u Školi vojne policije u Kabulu

Pripadnici OSRH u sklopu 17. kontingenta u misiji ISAF u Afganistanu, raspoređeni na zadaćama mentoriranja u Školi vojne policije u Kabulu, započeli su ovih dana sa obukom pripadnika Afganistanske narodne armije (Afghanistan National Army).

Škola vojne policije ANA-e u Kabulu, u kojoj je vodeća nacija Republika Hrvatska, djeluje u sastavu NATO  obučne misije u Afganistanu (NATO Training Mission – Afganistan), a trenutno je u Školi raspoređeno 17 mentora pripadnika OSRH i dva mentora pripadnika OS Republike Slovenije. Obuku trenutno prolazi 68 pripadnika Satnije VP 215. korpusa ANA-e, a planiran je, u narednim danima, početak obuke i za pripadnike VP 205. korpusa ANA-e, kao i 26 dočasnika ANA-e raspoređenih na dužnosti u Školi.

Hrvatski mentorski tim u Školi vojne policije angažiran je prvi puta u okviru redovite rotacije 16. HRVCON-a tijekom rujna 2010. godine, dok su Oružane snage RH preuzele vodeću ulogu u razvoju Vojno policijske škole Afganistanske narodne armije (ANA) sa slanjem 17. kontingenta u ožujku 2011. godine. Temeljna zadaća pripadnika ovog mentorskog tima je upravljanje i organizacija obrazovnog, odnosno obučnog procesa Vojne policije ANA-e. Hrvatska kao vodeća nacija u školi ANA VP ima prvenstveno funkciju upravljanja i organiziranja obrazovnog odnosno obučnog procesa vojne policije ANA-e. To znači da zapovjednik HRV mentorskog tima ima ulogu mentoriranja zapovjednika ANA VP SCHOOL. Također to podrazumijeva i menadžment i pomoć po svim drugim funkcionalnim područjima kao što su logistika, personalno upravljanje, komunikacijsko informacijski sustavi i dr. Zapovjednik HRV mentorskog tima u Školi vojne policije ANA-e je brigadir Ivica Olujić.

Temeljem hrvatske inicijative za formiranjem zajedničkih regionalnih timova mentora koji bi djelovali u okviru NATO-ove obučne misije u Afganistanu, do kraja ove godine, očekuje se početak sudjelovanja u mentoriranju ANA-e i pripadnika OS ostalih zemalja potpisnica A 5 inicijative, odnosno Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Albanije.



Priopćenja