Počela međunarodna vojna vježba „ADRION 08 LIVEX“

U vremenu od 26. do 30. svibnja 2008. godine Hrvatska ratna mornarica je domaćin multilateralne mornaričke vojne vježbe „ADRION 08 LIVEX“, u kojoj sudjeluju države članice Jadransko-jonske inicijative: Albanija, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija i Slovenija.


Jadransko-jonska inicijativa (JJI) osnovana je na Konferenciji o sigurnosti i razvitku Jadranskog i Jonskog mora u Anconi, 20. svibnja 2000. godine, dok je prvo zasjedanje održano u Republici Hrvatskoj u studenom iste godine. Članice JJI su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, Slovenija i Srbija. Temelj JJI je Ankonska deklaracija kojom se članice obvezuju na suradnju u brojnim područjima (kultura, gospodarstvo, turizam, zaštita okoliša, promet, pomorstvo, borba protiv svih oblika kriminala i dr).
Vježbe ADRION održavaju se svake godine, a na ovogodišnjoj sudjelovati će 9 brodova, među kojima 5 Hrvatske ratne mornarice, te po jedan brod Albanske RM, Grčke RM, Talijanske RM i Slovenske RM. Crna Gora sudjeluje u svojstvu promatrača. U dio vježbe bit će uključen jedan helikopter iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te pripadnici Bojne za specijalna djelovanja Oružanih snaga RH.
Cilj vježbe „ADRION 08-LIVEX“ je provjeriti i poboljšati interoperabilnost mornaričkih snaga koje sudjeluju u održavanju i nadzoru pomorske sigurnosti u Jadranskom i Jonskom moru te jačati povjerenje i suradnju ratnih mornarica država Jadransko-jonske inicijative.
Tiskovna konferencija povodom vježbe održat će se u Domu HV - Poljud, u utorak, 27. svibnja 2008. godine, s početkom u 10:30 sati.
Konferenciji će nazočiti zapovjednik vježbe, kapetan fregate Miljenko Crljen te zapovjednici stranih brodova koji sudjeluju u vježbi.
Predstavnike medija na tiskovnoj konferenciji upoznat ćemo sa mogućnošću da u četvrtak, 29. svibnja, promatraju metodsko-pokaznu vježbu prisilnog ukrcaja na brod (boarding) iz zraka za vrijeme plovidbe u Kaštelanskom zaljevu.
Molimo vas da medijski popratite tiskovnu konferenciju te dođete u utorak , 27. svibnja 2008. godine u Dom HV - Poljud, u 10.20 sati.

Osobe za kontakt za vježbu „ADRION 08 – LIVEX“ :
• satnica Maja Siriščević: 091/ 501-5583
• poručnica korvete Ivona Balić: 098/ 956-7224

Najave