Početak rada Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH u Divuljama

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2023/06/2023-06-19-hvz.jpg
Početak rada Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH u Divuljama | Foto: HVZ

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska spremni su za ovogodišnju protupožarnu sezonu, poručio je brigadni general Ivan Turkalj u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama

U prostorijama Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split u Divuljama u ponedjeljak 19. lipnja 2023. godine predstavljen je rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva Republike Hrvatske, čime je započela druga faza požarne sezone 2023., odnosno glavni napor požarne sezone.

Predstavljanju su nazočili izaslanik ministra obrane i savjetnik ministra za vojna pitanja brigadni general Perica Turalija, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OSRH brigadni general Ivan Turkalj te zapovjednici vatrogasnih zajednica županija s priobalja.

Tom prigodom, brigadni general Turkalj predstavio je sudjelovanje Hrvatske vojske u PP sezoni 2023. istaknuvši kako su Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska spremni za ovogodišnju protupožarnu sezonu. “U ovoj protupožarnoj sezoni vatrogascima iz zraka pomagat će do pet zrakoplova CL-415, šest zrakoplova AT-802, jedan helikopter, zrakoplov za potrebe izviđanje te po potrebi bespilotni sustav Orbiter 3. “Hrvatska vojska će na raspolaganje staviti 200 pripadnika Hrvatske vojske, a po potrebi dodatnih 500. Hrvatska ratna mornarica će pomoći protupožarne napore s dva broda i dva gumena čamca”, rekao je general Turkalj.

Angažman Hrvatske vojske u gašenju požara definiran je i koordiniran sukladno Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2023. godini koju je donijela Vlada RH.

Novost ove protupožarne sezone je video nadzor cijelog priobalja koje će biti uvezano u Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama.

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković rekao je da je prethodno razdoblje bilo izuzetno povoljno za vatrogasce te da je od početka godine zabilježen manji broj požara u odnosu na isto razdoblje lani, s puno manjom opožarenom površinom.

Objava Početak rada Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH u Divuljama pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja