Počeo terenski dio međuresorne vježbe "Sigurnost 18"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/05/divulje_15052018_04.jpg
Foto: OSRH

15. svibnja 2018. počeo je terenski dio međuresorne vježbe Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti "Sigurnost 18"








Dojavom u novo Situacijsko središte Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama o izbijanju požara na više lokacija na području srednje Dalmacije u večernjim satima 15. svibnja 2018. počeo je terenski dio međuresorne vježbe Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti "Sigurnost 18".

Vježba se održava na više lokacija u tri županije u Dalmaciji, u trajanju do 36 sati, tijekom kojih će se uz razrađeni scenarij provesti prijenos slike u realnom vremenu s kriznog područja u Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama, odakle će uslijediti odgovor na krizu. Scenarij terenskog dijela vježbe predviđa više velikih šumskih požara u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje su ugroženi cestovni i željeznički promet te brojna naselja i NP Krka.

Nositelj vježbe je Državna uprava za zaštitu i spašavanje, a organizirana je u suradnji s Ministarstvom obrane i Ministarstvom unutarnjih poslova. Uz djelatnike DUZS-a, MORH-a i MUP-a te pripadnike Hrvatske vojske, u provedbi vježbe na terenu sudjeluju i djelatnici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu , Hrvatskog crvenog križa i Hrvatske gorske službe spašavanja, pripadnici Vatrogasnih zajednica Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske i Karlovačke županije te Civilne zaštite, kao i drugih tijela iz sustava domovinske sigurnosti.

Glavni cilj vježbe je provjera zajedničkog djelovanja na terenu te spremnosti i koordinacije snaga koje sudjeluju u provedbi ovogodišnje protupožarne sezone, u kojoj će Hrvatska vojska sudjelovati sa zračnim, pomorskim i kopnenim snagama te po prvi puta i s bespilotnim letjelicama.

Scenarij vježbe se temelji na simulaciji požara na prostoru tri dalmatinske županije (5 šumskih požara), spašavanju unesrećenih iz željezničke nesreće na teško pristupačnom terenu, sanaciji nesreće s opasnom tvari, organizaciji prijevoza snaga za gašenje šumskih požara na otoke uz potporu Hrvatske ratne mornarice te traganja i spašavanja za izgubljenim turistima.

U ranim jutarnjim satima u srijedu, 16. svibnja 2018. isplovit će brod Hrvatske ratne mornarice s pripadnicima protupožarnih snaga, simulirajući odlazak na otok poradi gašenja požara, a u dijelu vježbe otvorenom za promatrače i medije sudjelovat će i protupožarni zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te pripadnici Hrvatske kopnene vojske, kao i Zapovjednog operativnog središta te Operativne uprave Glavnog stožera OSRH. 

Za promatrače i predstavnike medija bit će omogućeno praćenje terenskog dijela vježbe s dvije lokacije: u Pristegu kod Stankovaca, gdje će se održati pokazni dio vježbe gašenja požara otvorenog prostora, te u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama, gdje će u realnom vremenu biti prikazan prijenos slike s vježbovne lokacije u Kistanjama, spašavanje i zbrinjavanje unesrećenih osoba iz vlaka nakon željezničke nesreće na teško pristupačnom terenu.








    Počeo terenski dio međuresorne vježbe "Sigurnost 18"

    Foto: OSRH

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/poceo-terenski-dio-meduresorne-vjezbe-sigurnost-18/divulje_15052018_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/poceo-terenski-dio-meduresorne-vjezbe-sigurnost-18/divulje_15052018_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/poceo-terenski-dio-meduresorne-vjezbe-sigurnost-18/divulje_15052018_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/poceo-terenski-dio-meduresorne-vjezbe-sigurnost-18/divulje_15052018_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/poceo-terenski-dio-meduresorne-vjezbe-sigurnost-18/divulje_15052018_05.jpg


Priopćenja