Po prvi put završen popis nekretnina MORH-a

Odlukom ministra obrane o popisu nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske od 3.5.2013., po prvi put završen je popis perspektivnih i neperspektivnih vojnih nekretnina u vlasništvu RH kojima upravlja MORH, čime je postignut jedan od glavnih ciljeva Ministarstva obrane u 2013. godini.

Popis nekretnina sastavljen je na temelju podataka koji su se vodili u Sektoru za nekretnine od 1992. godine i to: zatečene evidencije bivše JNA, podaci dobiveni od korisnika nekretnina, podaci prikupljeni iz javnih knjiga (katastra i zemljišne knjige), podaci dobiveni od jedinica lokalne i područne regionalne samouprave i imovinsko pravna dokumentacija novo pribavljenih vojnih nekretnina.

Tijekom popisa utvrđeno je da se u evidenciji vojnih nekretnina u vlasništvu RH kojima upravlja MORH nalazi ukupno 976 nekretnina, među kojima je 226 perspektivnih nekretnina koje koristi Ministarstvo obrane i Oružane snage RH, 392 neperspektivnih nekretnina (225 izgrađenih nekretnina – vojarne, skladišta, poligoni, hoteli, 128 zemljišta i 39 ostalih nekretnina – spomenici, groblja, ulice, parkovi, nogostupi, vodovodi i dr.), te 358 nekretnina predanih tadašnjem AUDIO-u (Agenciji za upravljanje državnom imovinom) i Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (101 nekretnina predana je u vremenu od rujna 1992. godine do prosinca 1999. godine, dok je najveći dio nekretnina, njih 257 predano od siječnja 2000. godine do danas).

Navedenim popisom evidentirano je da Ministarstvo obrane na dan popisa upravlja s 3255 stanova, od čega je 131 stan prodan (6 stanova – stari otkup, 16 sudskih presuda i 109 stanova – novi otkup, dok se većina ostalih nalazi u postupku otkupa), 13 stanova je predano Ministarstvu branitelja i dva Ministarstvu regionalnog razvoja.

Popisom je utvrđeno da Ministarstvo obrane upravlja s ukupno 2939 garaža i garažnih mjesta, od čega su četiri garaže prodane, a pet ih je predano Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje.

Također, evidentirano je i da Ministarstvo obrane upravlja s ukupno 293 poslovna prostora, od kojih je 12 predano tadašnjoj Agenciji za upravljanje državnom imovinom, a tri Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje.

Nakon provedenog popisa, Ministarstvo obrane će točno izdvojiti perspektivnu vojnu imovinu koju će zadržati i dalje njome upravljati i raspolagati, a svu ostalu imovinu, koja je neperspektivna za Ministarstvo obrane i Oružane snage predavat će Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, ovisno o njihovim mogućnostima prihvata.

Nadležni Državni ured (DUUDI) će dalje postupati u skladu sa Zakonom o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske.



Priopćenja