Plenković i Krstičević na skupštini Hrvatske vatrogasne zajednice

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/05/vatrogasci_03052018_v.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sudjelovali su u četvrtak, 3. svibnja 2018. godine na svečanoj sjednici Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice koja se održala u Otočcu u sklopu 150. obljetnice rada Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Otočac.



Na sjednici su uručena priznanja za  Najpothvat u vatrogastvu za 2017. godinu te najviša vatrogasna priznanja za životno djelo u vatrogastvu, povelje i plakete s likom Gjure Stjepana Deželića i Mirka Kolarića.  Također su dodijeljene nagrade za najbolje likovne i literarne radove iz područja vatrogastva te za najbolje fotografije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković odao je  veliko priznanje i zahvalio se svim vatrogascima, javnim i dobrovoljnim postrojbama, pripadnicima civilne zaštite i Oružanih snaga,  hrvatskoj policiji te građanima, na njihovom radu i doprinosu u zaštiti od požara i gašenju požara.

"Hrvatska je vlastitim djelovanjem i kroz brojne međunarodne procese, ukupno gledajući dosegla visoku razinu sigurnosti.", kazao je predsjednik Vlade spomenuvši i sposobnost pripadnika Oružanih snaga i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, kao bitnih sastavnica sustava zaštite od požara. Operativni raspored postrojbi Hrvatske vojske imao veliki značaj u prošlogodišnjoj protupožarnoj sezoni.

Vlada je postavila sveobuhvatan, koordiniran i proaktivan pristup svih institucija hrvatske države u smanjivanju ranjivosti društva te oživotvorenju koncepta domovinske sigurnosti. Donošenjem Strategije nacionalne sigurnosti koja jasno definira ciljeve, zadaće i mehanizme njihovog ostvarivanja ispunjen je osnovni preduvjet razvoja sigurnosnoga sustava Hrvatske. Naveo je da će Vlada intenzivno raditi na sigurnijem okružju kroz prevenciju i rješavanje lokalnih sigurnosnih pojava, razminiranje cijeloga hrvatskog teritorija, te uspostavu jedinstvenog i učinkovitog sustava odgovora na krize i elementarne nepogode. Dodatno su naglašene obveze sudionika provedbe plana aktivnosti, predviđen je jači nadzor provedbe značajnijih dijelova mjera i aktivnosti te ustrojavanje Situacijskog središta Divulje.
"Ovim aktivnostima nastojimo, kroz niz novih i dorađenih mjera, poboljšati i općenito unaprijediti cjelokupni sustav zaštite od požara u preventivnom i operativnom smislu", istaknuo je Plenković.


Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u svom obraćanju istaknuo je kako je prošlogodišnja protupožarna sezona bila najteža od hrvatske samostalnosti i zahvalio svim sastavnicama Sustava domovinske sigurnosti riječima: "Svojim nesebičnim zalaganjem i angažmanom, koji je ponekad bio iznad uobičajenih ljudskih mogućnosti, vi vatrogasci stavili ste se na raspolaganje našem hrvatskom narodu, vi ste heroji Hrvatske u miru! Prošla sezona bila je zasigurno najteža i najgora u povijesti suvremene Hrvatske. Ali uz zajedništvo i sinergiju  vatrogasaca, Hrvatske vojske, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Hrvatske gorske službe  spašavanja, Crvenog križa, civilne zaštite te uz pomoć  područne i lokalne uprave i samouprave uspjeli smo zaštiti živote naših građana te spriječiti veće materijalne štete".

"Kroz to zajedništvo, solidarnost i partnerstvo trebamo nastaviti i u predstojećoj protupožarnoj sezoni“, zaključio je Krstičević.

Ministar Krstičević i ministar Božinović najavili su novi način koordinacije i kriznog odlučivanja iz Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, iz kojeg će se moći samostalno donositi odluke i pravovremeno reagirati na terenu.

Za konačno funkcioniranje tog sustava i jasnu podjelu obveza i zapovjedne linije operativnih snaga trebat će usvojiti više zakona, pa i zakon o vatrogastvu, kao i oštrije prekršajne mjere za nepridržavanje preuzetih obveza, posebno u preventivnom radu, rekao je Božinović.  Najavio je i regulaciju nagrađivanja profesionalnog vatrogastva i stimulacije dobrovoljnih, te obećao da ništa od toga neće biti rađeno bez predstavnika Hrvatske vatrogasne zajednice.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje  Dragan Lozančić je najavio više preventivnog rada i dizanje svjesnosti o opasnostima, te ujednačavanja sustava CZ prema onima koji dobro rade, te je vatrogastvo nazvao "udarnom snagom tog sustava, uz HGSS, Crveni križ i Hrvatski zavod za hitnu medicinu". 



Priopćenja