Otvorenje izložbe puzzli u galeriji MORH-a

U galeriji MORH-a "Zvonimir", Bauerova 33, u srijedu 20. siječnja 2010., s početkom u 19 sati bit će otvorena izložba pod nazivom „Dok se ne dogodi ono pravo – puzzle groznica“, na kojoj će svoje složene puzzle izložiti Mirela Mia Jezernik.


Mirela Mia Jezernik djelatnica je Ministarstva unutarnjih poslova. Rođena je u Zagrebu, odrasla u Majuru kod Hrvatske Kostajnice, živjela je i radila u Šibeniku. Hobijem slaganja puzzla, bavi se dugi niz godina, što je rezultiralo brojkom od preko 80 složenih puzzla, raznih veličina.

Preteče puzzla, slike namjerno izrezane u sitne djeliće karakterističnog oblika koji se slažu u cjelinu, potječu iz Kine. U obliku kakve ih danas poznajemo, nastali su u Engleskoj 1760. godine kad je mladi crtač zemljovida, John Spilsbury, došao na ideju da izreže kartu Velike Britanije po linijama ucrtanih grofovija. Ideja je doživjela uspjeh i ubrzo je prihvaćena u nastavi zemljopisa, povijesti, matematike i drugih nastavnih područja. Od tada počinje „puzzle groznica“ koja traje i danas. Osim razonode, puzzle služe i u didaktičke svrhe. Slike koje se danas tiskaju na puzzlima vrlo su raznolike, od reprodukcija umjetničkih djela, do krajolika, slika gradova, pojedinih građevina, domaćih životinja, dječjih junaka, i sl. Oblikom više nisu samo ravna ploča, već ih ima i trodimenzionalnih, svijetlećih, oblika kugle, jajeta, pa i na granici modelarstva (Eiffelov toranj, Taj Mahal). Na ovoj izložbi posjetitelji će i sami moći slagati puzzle.
 
Izložba je otvorena za javnost do 2. veljače, a puzzle se mogu razgledati i slagati u radno vrijeme galerije "Zvonimir": pon-pet od 11 do 18 sati, subotom od 10 do 12 sati, nedjeljom i blagdanom zatvoreno. Ulaz slobodan.



Najave