Otvorena izložba ASDA u Splitu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/asda1_20110329_07v.jpg

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor otvorila je danas 29. ožujka u Spaladium Areni u Splitu „Jadransku vojnu i zrakoplovnu izložbu i konferenciju – ASDA.

 

Po prvi puta Hrvatska i Split su domaćin jedne ovakve izložbe koju je organizirala  američka tvrtka TNT Productions Inc specijalizirana za međunarodne sajmove.  Na izložbi nastupa 138 izlagača iz 23 zemlje, među kojima i pedesetak hrvatskih tvrtki, a održava se pod pokroviteljstvom Vlade RH i uz potporu Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Na svečanom otvorenju bili su ministar obrane Davor Božinović, državni tajnici u MORH-u Mate Raboteg, Željko Goršić i Pjer Šimunović, načelnik Glavnog stožera OSRH-a general pukovnik Drago Lovrić, te zamjenici načelnika GS-a general pukovnik Slavko Barić i kontaadmiral Zdenko Simičić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, predsjednik tvrtke TNT Productions Justin Webb, vojni izaslanici, predstavnici izlagača te brojni drugi uzvanici.

Otvarajući izložbu predsjednica Vlade Jadranka Kosor je kazala kako vjeruje da će ovo biti početak dobre tradicije i neizbježno mjesto susreta, poslovanja i razmjene iskustava te kako je vrlo zadovoljna dobrim odazivom izlagača. Zaželjela je, posebice hrvatskim izlagačima, mnogo poslovnih uspjeha, te je između ostalog istaknula: „Važna dimenzija Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe je njezina okrenutost regiji. Na svoj način ASDA će dati bitan doprinos regionalnom dijalogu i biti dio mozaika izgradnje regionalne stabilnosti i sigurnosti.“ Izrazila je nadu kako će ASDA biti dodatni poticaj razvoju hrvatskog gospodarstva i njegovih konkurentnih sposobnosti na europskom i svjetskom tržištu, te je na kraju posebno istaknula: „Jadranska vojna i zrakoplovna izložbe bit će doprinos uzajamnom razumijevanju u regiji te jačanju veza između vlada  i industrije kao i  unapređivanju međunarodne suradnje.“

Ministar obrane Davor Božinović zahvalio se organizatoru sajma američkoj tvrtki TNT Productions na izboru Splita za mjesto njegova održavanja, te je također izrazio nadu kako će se ova izložba, najveća u ovom dijelu Europe, nastaviti i tradicionalno održavati. Gostima iz regije, Europe i šire zaželio je da izložbu iskoriste za otvaranje novih poslovnih mogućnosti. Zaželio je to i hrvatskim tvrtkama kojih je na sajmu među izlagačima 54, što kako je kazao, govori da je hrvatska industrija u ovom segmentu jaka i prepoznatljiva.

Predsjednik hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević istaknuo je iznimnu važnost ovog događaja za hrvatsko gospodarstvo te je podsjetio kako su još tijekom Domovinskog rata nastala poduzeća koja danas imaju svjetski prepoznatljive brendove. „Još 2003. godine u okviru Hrvatske gospodarske komore oformljeno je udruženje proizvođača hrvatske vojne opreme. Ni u jednom području ekonomske djelatnosti Hrvatska nije uspjela stvoriti međunarodno prepoznatljiv brend osim u segmentu naoružanja i vojne opreme“ kazao je Vidošević te dodao kako „nema tehničkog i tehnološkog napretka, nema razvoja jedne zemlje bez oružane komponente koja je ugrađena u nju.“

Ispred organizatora izložbe sve nazočne pozdravio je i predsjednik tvrtke TNT Productions Justin Web zahvalivši se institucijama i pojedincima koji su pomogli u organizaciji ovakvog sajma, prvenstveno Vladi RH i Ministarstvu obrane RH-a.

Nakon svečanosti otvorenja, premijerka Kosor u pratnji visokih domaćih i stranih vojnih i civilnih uzvanika obišla je izložbeni prostor i upoznala se sa dijelom izlagača i njihovim proizvodnim programom.

U sklopu otvorenja izložbe ASDA u luci Lora održana je i pokazna vježba u kojoj je pokazano združeno djelovanje Hrvatske ratne mornarice, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Bojne za specijalna djelovanja. Pokazane su, između ostalog, postupci  i procedure prilikom djelovanja Obalne straže u presretanju stranog broda koji prevozi sumnjivi teret u hrvatski teritorijalnim vodama, pretres broda, djelovanje specijalnih snaga uz potporu iz zraka te operacije traganja i spašavanja.

Program u Lori završio je atraktivnim nastupom akro grupe HRZ-a i PZO-a Krila Oluje koji su tom prigodom izveli samo manji dio svog bogatog letačkog programa.

Na kraju programa u Lori u izjavi za medije ministar Božinović je kazao kako je ova izložba prvi vidljivi pokazatelj da se svijet i Hrvatska u ovom poslu prožimaju. Imamo nekoliko brendova koji su u samom vrhu u svijetu, kazao je ministar, istaknuvši posebice hrvatske proizvođače vojne odore, kacige te pištolja i jurišne puške. Naglasio je kako je zadaća i vlade i ministarstva kojem je na čelu da podupiru vojnu proizvodnju. Dodao je kako Hrvatska kao članica NATO-a surađuje s najznačajnijim vojskama svijeta te naglasio: „ Oni su naši saveznici i ujedno najveći proizvođači vojne opreme i naoružanja i to otvara i prostor hrvatskoj namjenskoj industriji“.

Više o izložbi ASDA 2011 možete pročitati ovdje.

    Otvorena izložba ASDA u Splitu

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/otvorena-izloba-asda-u-splitu/asda1_20110329_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/otvorena-izloba-asda-u-splitu/asda1_20110329_00.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/otvorena-izloba-asda-u-splitu/asda1_20110329_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/otvorena-izloba-asda-u-splitu/asda1_20110329_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/otvorena-izloba-asda-u-splitu/asda1_20110329_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/otvorena-izloba-asda-u-splitu/asda1_20110329_05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/otvorena-izloba-asda-u-splitu/asda1_20110329_06.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/otvorena-izloba-asda-u-splitu/asda1_20110329_07.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/otvorena-izloba-asda-u-splitu/asda1_20110329_08.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/otvorena-izloba-asda-u-splitu/asda1_20110329_09.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/otvorena-izloba-asda-u-splitu/asda1_20110329_10.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/otvorena-izloba-asda-u-splitu/asda1_20110329_11.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/otvorena-izloba-asda-u-splitu/asda1_20110329_12.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/otvorena-izloba-asda-u-splitu/asda1_20110329_13.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/otvorena-izloba-asda-u-splitu/asda1_20110329_14.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/otvorena-izloba-asda-u-splitu/asda1_20110329_15.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/otvorena-izloba-asda-u-splitu/asda1_20110329_16.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/otvorena-izloba-asda-u-splitu/asda1_20110329_17.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/otvorena-izloba-asda-u-splitu/asda1_20110329_18.jpg


Priopćenja