Osmi časnik HRM-a u operaciji "ATALANTA"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/skelin_01122010v.jpg

U pomorskoj operaciji Europske unije „ATALANTA“, na brodu Španjolske ratne mornarice „Patino“, od 30. studenog 2010. do 05. lipnja 2011. godine sudjeluje  časnik Hrvatske ratne mornarice poručnik fregate Stipe Skelin. Poručnik fregate Skelin osmi je časnik HRM-a koji je upućen u operaciju „ATALANTA“.

 

Poručnik fregate Skelin rođen je 24. srpnja 1979. godine u Šibeniku, završio je Pomorski Fakultet u Splitu, smjer nautika, a Hrvatskoj ratnoj mornarici pristupio je u studenom 2007. godine. Završio je temeljnu časničku izobrazbu HRM, temeljni tečaj za vojne ronioce, te tečaj za ovlaštene osobe Obalne straže. Inače je član posade broda obalne straže RH, SB-73 „Faust Vrančić“.

Poručnik Skelin prvi je časnik HRM-a koji je ukrcan na opskrbni brod u operaciji „ATALANTA“. Do sada su četiri časnika HRM-a bila ukrcana na NATO brodove tipa fregata ili korveta ratnih mornarica Francuske, Belgije, Nizozemske i Italije, dok su trojica bila raspoređena u Zapovjedništvu operacije u Northwoodu u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske. Osim poručnika Skelina u Zapovjedništvu operacije trenutno se, do veljače 2011. godine, nalazi i poručnik bojnog broda Neven Pejković.

Brod Španjolske ratne mornarice „Patino“ je pomoćni tanker koji se koristi za opskrbu brodova na moru, a radi se o 170 metara dugom brodu koji je u uporabi Španjolske mornarice od 1995. godine i ukrcava posadu od 148 članova. Na brodu je ukrcan i budući zapovjednik Europskih pomorskih snaga u operaciji ATALANTA, admiral Juan Rodriguez Garat. Osim opskrbe, „Patino“ će se koristiti i za operacije protiv pirata  u Adenskom zaljevu i Somalijskim vodama, budući da se na njemu nalazi tim mornaričko-desantnog pješaštva sa gumenjacima i helikopterima, a na  brodu je pripremljena i bolnica za zdravstvenu podršku operacije.



Priopćenja