Osma obljetnica članstva Republike Hrvatske u NATO-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/nato_04042017_v.jpg
Foto: MORH/ J. Kopi

Osma obljetnica članstva Republike Hrvatske u NATO-u obilježena je danas, 4. travnja 2017. godine u Hrvatskom saboru, a obilježavanju su između ostalih prisustvovali i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov.

 

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov ovom prigodom je rekao kako ulazak u NATO svjedoči tome da je Hrvatska nakon pobjede u Domovinskom ratu smogla snage krenuti putem dobrosusjedskih odnosa i suradnje u širem susjedstvu. „Zagovaramo proširenje za sve one koji vide svoju budućnost u odrednicama zacrtanim u okviru Politike otvorenih vrata NATO-a“, rekao je Petrov te dodao da se globalne prijetnje i sigurnosni izazovi mogu rješavati samo zajedničkim jačanjem savezništva Europske unije i NATO-a.

Obilježavanju je prisustvovao i predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Paolo Alli koji je tom prigodom istaknuo da je danas, kad živimo u vrlo složenom obrambenom okruženju, stabilnost jako važna. „Moramo biti ujedinjeni kako bismo se suočili s tim prijetnjama. Sigurnost je danas globalno pitanje i nitko ne može djelovati sam“,  naglasio je te dodao da se proširenjem NATO-a širi i stabilnost.

Ministar Krstičević u svom je obraćanju istaknuo kako se Republika Hrvatska u prvih osam godina članstva u NATO-u dokazala kao vjerodostojna saveznica i ravnopravni partner s drugim državama. „Članstvom u NATO-u doprinosimo vlastitoj nacionalnoj sigurnosti i sigurnosti svojih saveznika te jačanju vlastitog položaja u međunarodnoj zajednici", rekao je ministar te naglasio da nam članstvo osigurava veći stupanj sigurnosti, što je temeljni preduvjet za opći društveni i ekonomski razvoj. Također, rekao je kako članstvo u NATO-u za Hrvatsku nije bilo pitanje trenda, već rezultat političkog sazrijevanja i međunarodne afirmacije naše zemlje. "Preuzeli smo odgovornost na euro-atlantskom sigurnosno-obrambenom planu jer smo shvatili kako se sigurnosti i stabilnosti u međunarodnoj zajednici ne može izgrađivati izolirano već u suradnji s drugima. Od samih početaka odgovorno smo pristupili jačanju onih sposobnosti koje će jamčiti sigurnost i stabilnost Hrvatske, ali u isto vrijeme doprinositi savezničkim naporima u okviru kolektivne sigurnosti", rekao je ministar Krstičević. Naglasio je i kako Hrvatska daje značajan doprinos svjetskom miru sudjelovanjem u operacijama UN-a, EU-a i NATO-a.  

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov rekao je da primanje Hrvatske u punopravno članstvo NATO-a 1. travnja 2009. obilježava izuzetno važan trenutak u modernoj povijesti Hrvatske, kada je postala ravnopravni partner i dio političkoga, sigurnosnog i gospodarskog kluba zemalja članica NATO-a. Sustav kolektivne obrane na kojem počiva NATO, general Šundov je istaknuo kao najvažniji, jer je na taj način Hrvatska dodatno osigurala i osnažila svoju sigurnost. Naglasio je i kako Oružane snage RH dijele iskustva iz procesa pristupanja u NATO s prijateljskim državama iz Jugoistočne Europe i olakšavaju im put prema euro-atlantskim integracijama suradnjom u obuci i školovanju, zajedničkim sudjelovanjem u operacijama potpore miru, ali i kroz pomoć u procesima transformacije i reforme njihovih obrambenih sustava. "Oružane snage RH razvijamo kao moderne, dobro opremljene i uvježbane snage, interoperabilne sa snagama saveznika i partnera, sposobne za odvraćanje potencijalnih ugroza sigurnosti i opstojnosti Domovine, koje su spremne pružiti potporu doprinosu miru i sigurnosti na međunarodnom planu te pružati pomoć civilnim institucijama", zaključio je general Šundov.


    Osma obljetnica članstva RH u NATO-u

    Foto: MORH/ J. Kopi

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/osma-obljetnica-clanstva-republike-hrvatske-u-nato-u/nato_04042017_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/osma-obljetnica-clanstva-republike-hrvatske-u-nato-u/nato_04042017_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/osma-obljetnica-clanstva-republike-hrvatske-u-nato-u/nato_04042017_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/osma-obljetnica-clanstva-republike-hrvatske-u-nato-u/nato_04042017_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/osma-obljetnica-clanstva-republike-hrvatske-u-nato-u/nato_04042017_05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/osma-obljetnica-clanstva-republike-hrvatske-u-nato-u/nato_04042017_06.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/osma-obljetnica-clanstva-republike-hrvatske-u-nato-u/nato_04042017_07.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/osma-obljetnica-clanstva-republike-hrvatske-u-nato-u/nato_04042017_08.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/osma-obljetnica-clanstva-republike-hrvatske-u-nato-u/nato_04042017_09.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/osma-obljetnica-clanstva-republike-hrvatske-u-nato-u/nato_04042017_10.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/osma-obljetnica-clanstva-republike-hrvatske-u-nato-u/nato_04042017_11.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/osma-obljetnica-clanstva-republike-hrvatske-u-nato-u/nato_04042017_12.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/osma-obljetnica-clanstva-republike-hrvatske-u-nato-u/nato_04042017_13.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/osma-obljetnica-clanstva-republike-hrvatske-u-nato-u/nato_04042017_14.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/osma-obljetnica-clanstva-republike-hrvatske-u-nato-u/nato_04042017_15.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/osma-obljetnica-clanstva-republike-hrvatske-u-nato-u/nato_04042017_16.jpg


Priopćenja