Održana promocije knjige “Prelet za Hrvatsku”

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2020/02/20200211_prelet_za_hrvatsku_01-1024x683.jpg
Knjiga govori o pothvatu pilota HRZ-a Danijela Borovića koji je 4. veljače 1992. godine iz zrakoplovne baza JNA Željava borbenim avionom MiG-21 sletio u 92. zb Pula | Foto: MORH / J. Kopi

Knjiga govori o pothvatu pilota HRZ-a Danijela Borovića koji je 4. veljače 1992. godine iz zrakoplovne baza JNA Željava borbenim avionom MiG-21 sletio u 92. zb Pula

U nazočnosti brojnih pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, pripadnika i kadeta Hrvatske vojske u Domu HV-a “Zvonimir” u Zagrebu je u utorak, 11. veljače 2020. godine održana promocija knjige “Prelet za Hrvatsku” autora Danijela i Snježane Borović.

Promociji knjige nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov sa suradnicima.

Riječ je o knjizi koja govori o herojskom pothvatu umirovljenog pukovnika HRZ-a pilota Danijela Borovića koji je 4. veljače 1992. godine iz zrakoplovne baza JNA Željava, unatoč brojnim izazovima, borbenim avionom MiG-21 uspješno sletio u 92. zrakoplovnu bazu Pula te Hrvatskoj stavio na raspolaganje prvi nadzvučni borbeni zrakoplov MIG-21bis.

Knjiga govori o pothvatu pilota HRZ-a Danijela Borovića koji je 4. veljače 1992. godine iz zrakoplovne baza JNA Željava borbenim avionom MiG-21 sletio u 92. zb Pula | Foto: MORH / J. Kopi

Borović: Knjiga svjedoči o vremenima o kojima se dugo nije govorilo

Umirovljeni pukovnik HRZ-a pilot Danijel Borović na početku se zahvalio ministru obrane Damiru Krstičeviću na poticaju da svoju priču stavi na papir te tako ovjekovječi jedan dio hrvatske povijesti o kojem se dugo vremena nije govorilo.

“Do 2017. godine i onda 15 godina unazad ovaj događaj nije se uopće spominjao. Ne samo moj prelet, već ni preleti Ivana Selaka i Ivice Ivandića. Kada se bližila 25. obljetnica moga preleta, ministar Krstičević je za to saznao i tada se krenulo s obilježavanjem ovih događaja”, prisjetio se Borović.

Pukovnik Borović posebnu zahvalu uputio je svojoj supruzi Snježani, koja je i započela pisanje ove knjige, zbog njezine hrabrosti i odlučnosti da zajedno s njim sudjeluje u pothvatu preleta iz baze JNA Željava u u 92. zrakoplovnu bazu Pula.

“Ovo je naše trajno svjedočanstvo i hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali u njezinom stvaranju. Neki još i danas misle da je bilo samo tako sjesti u avion i otići no puno je ljudi tu uključeno, pogotovo još u okolnostima koje su bile oko nas”, rekao je Borović.

Supruga pukovnika Borovića, Snježana Borović u ovoj prigodi zahvalila se svima koji su pomogli njoj i njezinome sinu Vanji u teškim i neizvjesnim trenucima za njihovu obitelj kazavši kako njihovu pomoć i podršku nikada neće zaboraviti.

Knjiga govori o pothvatu pilota HRZ-a Danijela Borovića koji je 4. veljače 1992. godine iz zrakoplovne baza JNA Željava borbenim avionom MiG-21 sletio u 92. zb Pula | Foto: MORH / J. Kopi

Krstičević: Hrvatska vojska u kontinuitetu ima izvrsne pilote

U znak sjećanja na legendarni prelet, avion MiG-21 pukovnika Borovića smješten je na ulazu u vojarnu u Puli kao vojni eksponat, a ministar Krstičević u ovoj je prigodi podsjetio kako je upravo avion s kojim je Danijel sletio u Pulu, bioprvi borbeni nadzvučni avion u vlasništvu Hrvatske što je bio začetak eskadrile borbenih aviona.

“Hrvatska u kontinuitetu ima izvrsne pilote. U to se možemo uvjeriti svakim danom bilo da se radi o zadaćama air policinga, hitnog medicinskog prijevoza, traganja i spašavanja, protupožarnim aktivnostima ili zadaćama transporta. Dragi piloti, hvala vam na svemu što činite za Hrvatsku vojsku i naš narod”, rekao je ministar Krstičević.
Ministar je istaknuo kako su piloti uvijek donosili prevagu te kako su upravo oni bili od presudne važnosti u svim pobjedničkim operacijama Domovinskog rata.

“Od kolikog su značaja za Hrvatsku vojsku i moral hrvatskih branitelja bili preleti naših pilota i njihov angažman u borbenim operacijama mogu posvjedočiti i osobno. Ništa nas nije moglo zaustaviti kada su nam u operaciji oslobađanja hrvatskog juga pružili zračnu potporu”, kazao je Krstičević.

U ovoj prigodi, ministar obrane je naglasio i važnost nastavka modernizacije i razvoja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kazavši kako upravo država koja je u stanju čuvati svoje nebo, ima budućnost.

“Ova Vlada prepoznala je potrebu za modernizacijom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Nabavljamo moćne nove helikoptere Crne Jastrebove! Pokrenuli smo nabavu višenamjenskog borbenog aviona i cilj nam je taj postupak dovršiti do kraja mandata ove Vlade”, zaključio je ministar Krstičević.

Flickr

Objava Održana promocije knjige “Prelet za Hrvatsku” pojavila se prvi puta na MORH.

    Održana promocije knjige “Prelet za Hrvatsku”

    Prelet za Hrvatsku"

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odrzana-promocije-knjige-prelet-za-hrvatsku/20200211_prelet_za_hrvatsku_02.jpg


Priopćenja